Gençler Bu Mesleklerle İlgilenmiyor

52 Yıldır terzicilik yapan Hayrettin Meral, terzicilik mesleğine ilgi azaldığını söyledi. Meral açıklamasında şunları kaydetti: “1968 yılında çıraklığa başladım, çok severek yaptım işimi. Çeşitli iş deneyimlerimiz oldu. Şimdi burada iş hayatımızı sürdürüyoruz. İşimde doğru olmayı çok seviyorum. Fırsatçılık hayatımın hiçbir döneminde olmadı. Çocukları çok seviyorum. İnsanlarla sağlam iletişim kurmayı seviyorum. İşini temiz yaparsan, insanlara karşı davranışın iyiyse fırsatçılığın yoksa işini yürütür. Biz buradan Tekirdağ’a gömlek dikip yolluyoruz. Şuan terzicilikte çırak yetişmiyor. Bütün gençlerin işi gücü telefon olmuş. Sürekli telefonla ilgileniyorlar.”
Ayakkabı Giyebilmekiçin Bu Mesleğe Girdim

Ayakkabı Tamircisi Engin Balçık, sektörün zorluklarını anlattı. 49 yıl önce kendisine ayakkabı yapabilmek için girdiği sektörde 49 yıldır çalıştığını belirtti. Balçık, “49 yıldır bu işi yapıyorum. Bizim meslek eskiden daha iyi durumdaydı.” Diyerek şunları kaydetti, “Fabrikasyon işleri çıktıktan sonra bizim işler bozuldu. Çırak da hiçbir meslekte artık yetişmiyor. Sevmiyor gençler. Biz de yapmaya çalışıyoruz. Ben çok küçük yaşta ayakkabım yoktu, kara lastik giyiyordum. Ayakkabı giyebilmek için bu mesleğe girdim. Kendi çocuklarım bu mesleği yapmadı. Başka mesleklere yöneldiler.” ifadelerini kullandı.
Bakırcılıkta Çırak Yetişmiyor

Bakırcı esnafı Veysel Doğan ise 62 yıldır yaptığı mesleği sürdürme mücadelesi veriyor. Bakırcılıkta artık çırak yetişmediğine vurgu yapan Doğan, mesleğin canlandırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti. Doğan, “Bakırcılık mesleğini severseniz üretirseniz daha da anlamlı olur. Ama bugün ki şartlarda çırak olarak yetiştirecek eleman yok. Alttan yetişen bir nesil yok. Gençlerimiz genel de masa başı görev istiyorlar. Trabzon’da üretim bundan yaklaşık 40 yıl evvel öğrenci okulda okuyamıyor ise baba çocuğunu getiriyordu. O çocuk ustanın yanında yetişiyordu. Şuan da Trabzon’da üreten çok az kaldı. Antep veya Maraş’ta böyle değil. Çocuk geliyor ve bu sanatı bana öğretir misiniz diye soruyor. Eskiden sesten geçilmezdi, herkes üretirdi. Bakırın kullanılmadığı hiçbir alan yoktur. Her şey den önce bakır sağlıklıdır. Trabzon’daki esnafların bakırcılığı Rumlardan öğrendiğini biliyoruz. Santa Harabeleri dediğimiz yerde sanatlarını öğretmişler. Trabzon Halkı da mesleği benimsemiş ama bu saatten sonra Trabzon’da usta yetişmez. ” diye konuştu. Bakıcı esnafı Doğan, konuşmasında, bakırın turistlerden yoğun ilgi gördüğünü belirtti. Doğan, son olarak bakıcılığına önem verilmesi gerektiğini söyledi.
Editör: TE Bilisim