Elder Başkanı Barış Eldeniz, elektrik fiyatlarının 26 aydır değişmediğini ve bu durumun devletin milyarlarca dolar sübvansiyon ödemesine neden olduğunu açıkladı. Eldeniz, sürdürülebilir bir enerji piyasası için fiyatların gerçek maliyetlere yaklaşması gerektiğini vurguladı. Bu açıklamalar, elektrik zammının kaçınılmaz olduğunu ve tüketicilerin hazırlıklı olması gerektiğini gösteriyor.

Türkiye'deki elektrik dağıtım şirketlerini temsil eden Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Başkanı olan Barış Eldeniz, Türkiye'de elektrik tüketiminin yaklaşık yarısının sübvansiyonlu tarifeden aldığını ifade ederek, elektrik fiyatlarının piyasadaki maliyetleri yansıtacak şekilde yükselmesi gerektiğini belirtti.

Elder Başkanı olan Barış Erdeniz yapılan basın toplantısında, elektrik tüketimine sağlanan sübvansiyon yerine piyasadaki fiyatları yansıtan bir fiyat modeline geçilmesi gerektiğini belirterek, "Elektrik maliyetleri artmaya devam ederken fiyatların sabit kalması her geçen gün sübvansiyon ihtiyacını artırmaktadır. Gerçek maliyetine yaklaşacak fiyatlara yaklaşmamız, sürdürülebilir bir enerji piyasasına gelmemiz gerekmektedir" sözlerini kullandı.

Elektrik fiyatlarının 26 aydır değişmediğini belirten Eldeniz, "Sürdürülebilir olmayan fiyat politikaları karşılığında bu yıl devletin 5.7 milyar dolar seviyesinde bir sübvansiyon ihtiyacı olacağını öngörüyoruz,(fiyatların) bu seviyelerde enerji arz güvenliğini tehdit etmemesi için gerçek maliyet bazlı fiyatlama politikasına geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Faiz Oranlarını İndirecek mi? Merkez Bankası Faiz Oranlarını İndirecek mi?

ARTIŞ YÜZDE 195, YANSIYAN YÜZDE 10

Türkiye'de elektrik tarife fiyatlarına fiyatlarına son olarak Ocak 2022'de keskin bir zam yapıldı. 2022 yılının iki ve üçüncü çeyreğinde yapılan fiyat artışları ise daha sonra yapılan indirimle büyük bir ölçüde geri alındı.

Elder'in derlediği verilere göre Ocak 2022'den itibaren tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 195 seviyesinde yapılırken, konutlara satılan elektriğin fiyatlarında ise sadece yüzde 10 artış kaydetti.

TARİH BASINA DÜŞTÜ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti Hakan Kara, yıllardır TÜFE ile birlikte elektrik fiyatlarının da doğru oranda arttığı grafiği paylaşarak, bu durumun kaçınılmaz olarak elektrik faturalarına zam yapılacağı anlamına geldiğini ifade etmişti.

Kara, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda "Elektriğe ciddi zam kapıda. Muhtemelen Temmuz-Ağustos'ta yapılır" sözlerini kullanmıştı.

Temmuz ayı itibarıyla ise başta elektrik ve doğalgaz fiyatları olmak üzere TÜFE'yi artıracak her türlü kalemde artış yaşanması tahmin ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ