Türkiye'de 16.2 milyon emekli, yaklaşan bayram ikramiyelerini heyecanla bekliyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da emeklilere verilecek olan bayram ikramiyesi, maddi olarak rahatlamalarını sağlayacak önemli bir destek olacak. Ödemelerin yapılacağı tarihler arasında 2-4-5-6 Nisan bulunuyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz'a göre, 2018 yılından bu yana Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere verilen ekstra para miktarı artmış durumda. İkramiye miktarı 2018'de 1000 TL ile başlamış, 2021'de 1100 TL'ye yükselmiş ve geçen sene 2000 TL olarak belirlenmişti. Ancak son çıkan yasa ile bu yılki bayram ikramiyesi miktarı 3000 TL olarak belirlendiğini belirtiyor.

Bayram ikramiyesinden faydalanacak kesimler arasında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile dul ve yetim aylığı alanlar öncelikli olarak yer alıyor. Ayrıca birden fazla emekli aylığı alanlar ve iş görmezlik raporu bulunanlar da bu ikramiyeden yararlanabilecekler.

Kocasından izinsiz bunu yapana kötü haber: Boşanma davası kabul edildi Kocasından izinsiz bunu yapana kötü haber: Boşanma davası kabul edildi

Birden fazla yerden emekli maaşı alanlar için önemli bir detay ise, en yüksek maaşı aldıkları yerden ikramiye alacaklarıdır. Bu ikramiye kesintisiz ve haczedilemez niteliktedir.

Ödemelerin yapılacağı tarihler resmi olarak 2 ile 5 Nisan arasında olacak şekilde belirlenmiştir. Yeni emeklilerin dikkat etmesi gereken bir husus ise Ramazan Bayramı ikramiyesinden faydalanabilmek için 31 Mart'a kadar dilekçe vermeleri gerektiğidir.

Son olarak, iş kazası sonucu maaş bağlananlar da oranlarına göre bayram ikramiyesi alabileceklerdir. Örneğin, iş kazası sonucu sürekli iş göremezlik oranı %30 ise, 3000 TL'nin %30'u olan 900 TL ikramiye alabilirler.

Muhabir: AYŞE SANCAK