Kurban Bayramı öncesi emeklilere kötü haber duyuruldu. Milyonlarca emekli Temmuz ayında yapılacak zam miktarını merakla beklerken, Anayasa Mahkemesi'nden emeklileri yakından ilgilendiren önemli bir karar geldi. Anayasa Mahkemesi, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti, Yeşilay Vakfı, Antalya Diplomasi Forumu Vakfı ve Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı gibi kurumlarda görev alan emekli ve yaşlılık aylığı bağlanmış kişilerin aylıklarının kesilmeyeceğini öngören kuralı iptal etti.

Bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve genç nüfusun söz konusu kurum ve kuruluşlarda istihdam edilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. Anayasa Mahkemesi'nin kararına göre, emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmış kişilerin bu kurum ve kuruluşlarda yeniden çalışmaları durumunda, çalıştıkları süre boyunca bu aylıklardan yararlanamayacakları yasal olarak öngörüldü.

Kararda, eşitlik ilkesinin ihlal edildiği vurgulandı ve Antalya Diplomasi Forumu Vakfı ile Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı'nın yapacağı ödemelerin ve harcırahların mütevelli heyeti tarafından belirlenmesini öngören kural da Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edildi.

Bu gelişme, emeklilerin ekonomik durumunu etkileyebilecek önemli bir değişiklik olarak dikkat çekiyor. Emekliler, çalışma hayatlarına devam etmeleri halinde maaş kesintisi ile karşı karşıya kalacaklar. Bu nedenle, emeklilerin ve emekli aylığı bağlanmış kişilerin bu değişikliklere dikkat etmeleri ve gerekli önlemleri almaları önem arz ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ