Prim eksikliği bulunan EYT mağdurları için önemli bir haber var. Yeni yılın ilk günlerinde 1.6 milyon SGK'lıya erken emeklilik müjdesi geldi. 48, 50, 52, 54 yaşlarında erken emeklilik tarifesi sunulacak.

SSK ve bağ-kur’lu çalışanların emeklilik hakkını kazanabilmesi için SGK tarafından belirlenen şartlara uymaları gerekiyor. Sosyal güvenlik kurumunun belirlediği şartlar prim gün sayısı, yaş, sigortalılık süresi ve sigorta başlangıç tarihi oluyor. 

Ancak bazı durumlarda vatandaşlara erken emeklilik fırsatları da sunuluyor. Örneğin 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar için geçtiğimiz yılbaşında EYT yasası yürürlüğe girmiş ve 5 milyona yakın vatandaş erken emeklilik hakkı yakalamıştı. 

Erken emeklilik fırsatı Yeni yılda da geliyor. Özellikle EYT’de prim eksiği olan 1.6 milyon kişi için son dakika haberi var.

Milyonlarca çalışanın en büyük hayali olan erken emeklilik ile ilgili 2024 yılında atılacak yeni adımlar merakla Takip ediliyor. SSK ve bağ-kur’lu çalışanlar geçtiğimiz yıl EYT yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte erken emeklilik fırsatlarını yakalamıştı. 

Yeni yılda da bazı emeklilik düzenlemeleri olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı kısmi emeklilik düzenlemesi ve SSK ile bağ-kur prim eşitlemesi de bunlar arasında yer alıyor. 

SSK ve bağ-kur Prime eşitlemesi ile EYT’de prim eksiği olanlara 5 yıl erken emeklilik fırsatı geliyor. Prim indirimi konusunda son dakika gelişmeleri duyuruldu.


PRİM İNDİRİMİ GELİYOR

EYT’yi prim eksiği nedeniyle kaçıran 1.6 milyon SGK’lıya prim indirimi müjdesi geldi. prim indirimi fırsatı bağ-kurlular için sunulacak. Çünkü EYT’de bağ-kur için aranan prim gün sayısı 9.000 gün iken SSK için aranan prim gün sayısı 7200 gün olmuştu. 

Bağ-kurlular bu nedenle mağdur olmuş ve çok sayıda vatandaş EYT’den faydalanamamıştı. Bağ-kurlular için yeni müjdeyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı duyurdu. Prim indirimi düzenlemesi için düğmeye basıldı.


PRİMLER EŞİTLENİYOR

Yeni düzenleme kapsamında EYT’de SSK ve bağ-kur primleri eşitlenecek. Böylece bağ-kurlular 1800 gün prim indirimi ile tam 5 yıl erken emeklilik fırsatına sahip olacak. 

Bağ-kurlulara yapılacak olan prim indirimi için torba yasaya yeni bir madde eklenmişti. Ancak mecliste bütçe görüşmeleri nedeniyle torba yasa görüşmelerine ara verilmek zorunda kalmıştı. 

Yeni düzenlemenin görüşmeleri ocak ayından itibaren devam edecek. Kısa süre içinde de düzenlemenin TBMM’den geçerek yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yine erken emeklilik bekleyenlere bir müjdeli haber daha var. Yeni bir kısmı emeklilik düzenlemesi için çalışmalar başladı. Önümüzdeki günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının konu ile ilgili açıklama yapacağı düşünülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi