Emekli maaşı zammı yaklaşık 3 hafta sonra netleşecek. Yıl başında SSK, Bağ-Kur emekli zammı %11,68'lik ek zam ile %49,25 olarak belirlendi. En düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye yükseltildi. Temmuzda emekliye zam düzenlemesi, kök maaş tablosu ve taban aylıklarını değiştirecek. Öte yandan kök maaşlara emekli zammı sonrası ek ödeme hesaplanacak.

Emekliye Zam Düzenlemesi 2 Kademeli Olacak

Hükümet, kalıcı refah artışının anahtarını tek haneli enflasyon olarak belirlerken, 'Ücret artışı-enflasyon artışı' döngüsünden çıkmak adına maaş artışlarına hazırlanıyor. Enflasyon kontrol altına alındıktan ve ekonominin deprem felaketinin izlerini üstünden atmasının ardından emekliye kademeli şekilde ek zam uygulaması sürecek.

Temmuz Ayında Yapılacak Düzenlemeler

Temmuzda 16 milyon emeklinin geliri kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı düzenlemesiyle artacak. İşte adım adım süreç:

  1. 3 Temmuz 2024'te 6 aylık enflasyon rakamları kesinleşecek.
  2. SSK, Bağ-Kur emekli kök maaş zammı belli olacak.
  3. Memur ve memur emeklisi zam oranı enflasyon farkı ve %10'luk toplu sözleşme zammı ile hesaplanacak.
  4. SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi için maaş zammı eşitleme formülü masaya gelecek.
  5. En düşük emekli maaşı için harekete geçilecek. Yeni rakam Meclis'in onayına sunulacak.

Sadece 1 Veri Kaldı

Emekli ve memur zammı 3 Temmuz Çarşamba günü, Haziran ayı enflasyonu açıklanınca kesinleşecek. Bu rakamla beraber 16 milyon emeklinin ve 4 milyon memurun alacağı maaşlar belli olacak.

6 Aylık Enflasyon Beklentisi Yüzde 25,86

Merkez Bankası Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketine göre; Haziran ayı enflasyon beklentisi %2,56 olurken, Tüketici Fiyat Endeksi'nin 2.340,26'ya yükselmesi bekleniyor. Veriler gösteriyor ki Ocak-Haziran dönemi 6 aylık enflasyon oranı %25,86 olacak. Yani kabaca enflasyonun %26 bandında olacağı hesaplanıyor.

Refah Payı Hariç Emekliye Yüzde 26 Zam

6 aylık enflasyon: %25,86 SSK, Bağ-Kur emekli zammı: %25,86 Memur enflasyon farkı: %9,44 Memur toplu sözleşme zammı: %10 Memur enflasyon farkı dahil zam oranı: %20,04

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz ayı enflasyon artışı yaklaşık %26, memur ve memur emeklilerinin Temmuz artışı ise %21 civarında olacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2 senedir uygulanan refah payının Temmuz ayında da gündeme gelmesi bekleniyor. Enflasyon zammına ilaveten %5-15 arasında değişen rakamlar masada bulunuyor. Enflasyon rakamlarının kesinleşmesi sonrası ekonomi yönetimi kararını verecek.

SSK, Bağ-Kur ve Memur Emeklisi Zammı İçin Eşitleme Formülü

Memur emeklisi de enflasyon farkı ve toplu sözleşmeye göre zam alıyor. Ocak 2024 döneminde SSK, Bağ-Kur emekli zammı %37,57'den refah payı ile %49,25 seviyesine yükseltilerek memur emeklisi ile eşitlendi. Temmuz döneminde de eşitleme formülü masada bulunuyor. Eğer eşitleme formülü uygulanırsa memur emeklisi %5'in üzerinde ek zam almış olacak.

Kaynak: gazetevatan