KURBANLIK FİYATLARI CEP YAKIYOR
Kurban Bayramı yaklaşırken hayvan pazarları hareketlense de, fiyatlar alıcıyı zorluyor, satıcıyı ise satış yapamamaktan yakındırıyor. İzmir başta olmak üzere birçok ilde kurulan kurbanlık pazarlarında küçükbaş hayvanların fiyatı 18 bin TL'den başlarken, büyükbaşlarda rakamlar 300 bin TL’ye kadar ulaşıyor.
ÜRETİCİ KAZANAMIYOR, VATANDAŞ ALAMIYOR
Yem, akaryakıt ve işçilik maliyetlerindeki artış nedeniyle maliyet baskısı altında kalan üreticiler, zararına satış yaptıklarını ifade ediyor. Geçen yıl 400-450 TL olan yem fiyatları bu yıl bin TL’yi aşmış durumda. Buna karşın vatandaş da yüksek fiyatlar nedeniyle pazarlardan eli boş dönüyor.
“SADECE MALİYET DEĞİL, POLİTİKA SORUNU VAR”
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, hayvancılıktaki temel sorunun yanlış politikalar olduğunu vurguladı. “Mera alanları azalıyor, yem ithalata bağlı. Döviz kuru yükseldikçe üretici daha çok zarar ediyor,” diyerek, yapısal sorunların görmezden gelindiğini dile getirdi.
ET VE SÜT ULAŞILMAZ ÜRÜNLER Mİ OLACAK?
Prof. Dr. Kaymakçı’nın en çarpıcı uyarısı ise şu oldu: “Mevcut politikalar devam ederse, et ve süt ürünleri vitrin süsü olur.” Bu uyarı, kırmızı et ve süt ürünlerine erişimin giderek zorlaşacağı bir döneme girildiğinin habercisi olabilir.
KIRMIZI ET AÇIĞI BÜYÜYOR
Büyükbaş hayvancılığın teşvik edilmesiyle birlikte ot ve yem ihtiyacı artarken, bu girdilere erişimde yaşanan maliyet patlaması hem üreticiyi hem tüketiciyi sıkıştırıyor. Kurban Bayramı gibi dönemlerde bu tablo daha da belirgin hale geliyor.
VATANDAŞTAN TEPKİ: KURBANLIK DEĞİL, LÜKS TÜKETİM!
Pazardaki birçok vatandaş, fiyatları gördükten sonra kurbanlık almaktan vazgeçtiğini dile getiriyor. Sosyal medyada sıkça dile getirilen yorumlardan biri ise şu: “Kurban kesmek artık ibadet değil, lüks tüketim oldu.”