Türkiye İstatistik Kurumu'nun Aralık ayı enflasyon verileri, Ocak ayı kira artış oranını belirledi. Ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiren TÜFE rakamlarıyla kira zammı detayları netleşti!


DEVAM EDİYOR MU?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yaptığı açıklama sonrasında, kiralardaki yüzde 25 zam sınırlamasının devam edeceği belirtilmişti.

Bakan Tunç, yaptığı açıklamada, "Kira artışlarına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süreyle geçerli olacak. Meclis, bayram sonrasında toplandığında düzenleme yasalaşacak" ifadesini kullanmıştı.

Bu doğrultuda, yeni yılda konut kiralarında uygulanan yüzde 25 zam sınırlamasının 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacağı öngörülmektedir. Bu durum, kontrat süresi dolan konut kiracılarının, TÜFE rakamlarına bakılmaksızın ev sahiplerine yüzde 25 oranında zam yapabileceği anlamına geliyor.


ZAM ORANI NE OLDU?

11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde, kiracılara uygulanacak zam oranı yüzde 25'in üzerine çıkamayacak. Bu sınırlama, özellikle konut kiralarını kapsayacak olup, işyeri kiralarında benzer bir sınırlandırma söz konusu değil.


YÜZDE 25 SINIRLAMASI VAR MI?

İşyerlerine yapılacak kira zammı oranında ise sınırlama bulunmuyor. Ocak ayı kapsamında gerçekleşen kira artış oranı yüzde 53.86 oldu. Böylece kira kontrat süresi kasım ayında dolan işletme sahipleri kiralarında tavan zammı yüzde 53,86 olarak uygulayacak.


OCAK AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA

Mevcut Kira Bedeli: 13 bin TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Ocak 2024

Girdiğiniz Artış Oranı: %25

Kira Artış Tutarı: 3 bin 250 TL

Aylık Yeni Kira Rakamı: 16 bin 250 TL


12 AYLIK TÜFE'YE GÖRE KİRA ZAMMI HESAPLANSAYDI

Mevcut Kira Bedeli: 13 bin TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Ocak 2024

Anne babadan miras bekleyene iyi haber: Bunu yapmanız yeterli olacak Anne babadan miras bekleyene iyi haber: Bunu yapmanız yeterli olacak

Girdiğiniz Artış Oranı: %53,86

Kira Artış Tutarı: 7 bin 1 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 20 bin 1 TL

Kaynak: Haber Merkezi