Konut sahipleri için vergilendirme süreci yaklaşıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kira geliri elde eden milyonlarca mülk sahibini ilgilendiren vergi beyannamesi dönemi 1 Mart itibarıyla başlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan duyuruya göre, 2023 yılına ait kira gelir vergisi beyannameleri 1 Mart tarihi itibarıyla mükellefler tarafından verilmeye başlanacak. Ancak bu sene 31 Mart'ın hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle beyannamelerin 1 Nisan 2024 tarihine kadar hazır beyan sistemi üzerinden verilebileceği belirtildi.

Beyanname verme süreci Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi üzerinden gerçekleştirilecek. Mükellefler, e-Devlet şifreleriyle sisteme girerek beyannamelerini kolayca verebilecekler. Ayrıca ödemelerin anlaşmalı bankalar aracılığıyla kredi kartı ile yapılabilmesi sağlanacak. İlk taksitlerin 1 Nisan'a kadar, ikinci taksitlerin ise 31 Temmuz 2024 tarihine kadar ödenmesi gerekecek.

Arabası olan yok artık diyecek: 4 gün sonra dev zam geliyor Arabası olan yok artık diyecek: 4 gün sonra dev zam geliyor

Vergi zorunluluğu konutlarda aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenler, iş yerlerini kiralayanlar ve bu işlemlerin tahsilat ve ödemelerini belirli kurumlar aracılığıyla gerçekleştirenler için geçerli olacak. Vergiye uymayanlara Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince cezai işlem uygulanacak.

Ancak vergi muafiyeti söz konusu olabilir. Birinci derece akrabalara (anne, baba, kardeş, torunlar, çocuklar) verilen evler için gelir vergisi alınmayacak. Ayrıca, görevlilerin ücretsiz kaldığı evler için de vergi verilmeyecek. Bununla birlikte, ücretsiz tahsis edilen yerler için emsal kira uygulaması esas alınacak ve vergilendirme bu doğrultuda gerçekleştirilecek.

Ev sahipleri, vergi beyannamelerini zamanında ve eksiksiz bir şekilde vererek vergi yükümlülüklerini yerine getirmeye teşvik ediliyor.
TAKA/AYŞE SANCAK

Editör: Doğukan ÖZKURT