Anayasa Mahkemesi'nin, Türk Medeni Kanunu'nda yer alan "evlenen kadının kocasının soyadını alacağı" hükmünü iptal etmesiyle ilgili kararı, 28 Ocak'ta yürürlüğe girecek. Bu karar, evlilikte soyadı kuralında önemli bir değişikliği beraberinde getirecek.

Mahkeme, TBMM'ye "kadın erkek eşitliğine uygun yeni bir düzenleme" yapma süresi vermişti. Bu süre içinde gerekli yasal düzenlemelerin yapılamaması durumunda, 29 Ocak ve sonrasında evlenenler için yasal bir boşluk doğacak.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu, "Soyadının bu özelliğinin yasada sadece erkeklere tanınması, kadınlara karşı ayrımcılığa ve eşler arası eşitsizliğe yol açmaktadır." dedi.

Moroğlu, yeni düzenleme yapılıncaya kadar evlenenler açısından yasal bir belirsizlik olacağını belirtti ve "Nüfus kütüğü dahil hepsi birlikte değişmeli. 

Ankara'da Gerçekleştirilen Büyük Savunma Mitingi'nde Avukatlar Bir Araya Geldi Ankara'da Gerçekleştirilen Büyük Savunma Mitingi'nde Avukatlar Bir Araya Geldi

'Evlenen kadın kocasının, doğan çocuk babasının soyadını alır' demek erkek egemen zihniyetin devamı için kanunla destek vermektir. Oysa kadın erkek eşitliği demokrasinin temel kriteridir." ifadelerini kullandı.

İptal edilen Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesinin birinci cümlesi, "evlenen kadının kocasının soyadını alacağını ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabileceği, kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra tek başına kullanamayacağını" öngörüyordu.

Kaynak: Haber Merkezi