Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2024'ü "emekliler yılı" ilan etmesinin ardından gelen müjdeli haber, Bağ-Kur'lu esnafa geldi. Yapılacak yasal düzenleme ile berberlerden, bakkallardan, kasaplardan, ayakkabıcı ve kıraathane sahiplerine kadar küçük esnaf, 7200 prim günü ile 5 yıl erken emekli olabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamalarının ardından, gözler prim düzenlemesinin ayrıntılarına çevrildi. Bağ-Kur prim gün sayısının 1800 gün düşürülmesiyle binlerce küçük esnaf da EYT düzenlemesi kapsamında emekliliğe hak kazanacak. Bu kapsamda 7200 prim gününü tamamlayan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilecekler.

Prim düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan ve gerekli koşulları taşıyan Bağ-Kur'lular da erken emekli olabilecekler. Bu düzenleme ile prim günü düşerken, normal emeklilikte yaş koşulu değişmeyecek. Prim gününü 7200'ye tamamlayan Bağ-Kur'lu kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilecekler.

Düzenlemeye göre, şu anda kayıtlı 3 milyonun üzerinde esnaf bulunuyor. Bunların yaklaşık 1 milyonu küçük esnaf olarak yasadan yararlanması planlanıyor. Ayrıca, prim indiriminde çalışan sayısına da bakılacak ve 10 ve altı çalışan işyerlerinde çalışanların yararlanması gibi bir sınırlama bekleniyor.

EYT düzenlemesi ile binlerce küçük esnafın emekliliğe hak kazanması beklenirken, bu düzenleme ile esnafın ekonomik olarak rahatlaması hedefleniyor.
TAKA/AYŞEN KARABİNA

Editör: Doğukan ÖZKURT