Bankalardan cazip teklifler geliyor. Parası olan mevduat hesaplarına yöneliyor. İşte banka faizleri ile ilgili son gelişmelerin detayları...

ORANLAR ARTTI

312817C3 3A34 49A0 A907 543524Bc1362

Son günlerde ise bankaların faiz oranlarını artırması ile mevduat açık ara en çok tercih edilen yatırım aracı olarak ön plana çıkıyor. Evini, arabasını satan parasını bankaya yatırarak yüksek gelir sağlamak istiyor. Merkez Bankası ise geçtiğimiz hafta şahin bir faiz artışı yaparak politika faizini yüzde 40 seviyesine çıkardı. Faiz kararının ardından mevduat ve kredilerde güncellemeye gidildi.

Bankalar faiz oranlarını güncelledi. Mevduat faizlerine hoş geldin faizi gibi bankaların ilave faiz oranları da eklenince yüzde 50'ye varan faiz oranları yatırımcıyı bekliyor.
Yıl sonunun yaklaşması ve yakalanması gereken hedefler bankacılık sektöründe mevduat yarışını kızıştırdı. 10-20 bin liralık TL mevduatlara bile yüzde 40,5’in altında faiz önerilmiyor, miktar yükseldikçe mevduat faiz oranları yüzde 50’yi aşıyor.

BİLANÇOLAR İÇİN

00C6Dc64 Feca 408B A24A C7D1080217C0

Bankacılık sektöründe yılın son ayıyla birlikte hedeflerin gerçekleştirilmesi, bilançoların daha iyi görünmesi için en çok çaba gösterilen günlere girildi.

Bankaların kendi hedeflerinin yanı sıra Merkez Bankası’nın getirdiği kur korumalı mevduattan standart TL mevduata dönüşüm hedefleri de bulunuyor. Hem bilanço makyajlama hem de hedefler için standart TL mevduat faizleri son dönemlerin en yüksek seviyelerine çıktı. Bazı bankalar para miktarı arttıkça yüzde 50 oranında mevduat faizi veriyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Dr. İsmet Demirkol şu ifadeleri kullandı: "Mevduat faizleri artıyor. Hal böyle olunca kredi maliyetleri de yükseliyor. Bankalar önümüzdeki süreçte maliyetler artığından dolayı kredi vermezse mevduatlarda azalma olabilir. Merkez Bankası'nın Aralık ayı toplantısında faiz artışı bekliyorum.

2024 'te ocak ayında yüzde 47.,5 oranında bir faiz bekliyorum. Bu da mevduatlara yansıyacaktır. Mevduatın 4-5 ay yüzde 55 bandına çıkması muhtemel. Bundan sonraki aylarda mevduatlarda bir gerileme bekliyorum."

YÜZDE 50’YE YAKIN FAİZ

4C0Ea682 7C81 4191 8772 2Cf5Ea387788

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre; yüklü miktarda parası olanlara şube müdürleri yüzde 1-2 oranında ekstradan faiz veriyor. Mevduata para yatıracaksanız faiz oranı için mutlaka pazarlık edin. Yurt içi şubelerde; resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar haricindeki, TL, döviz ve kıymetli maden cinsinden mevduatlar, her bir mevduat bankasında her bir kişi için, 2023 yılında 400 bin TL'ye kadar sigorta kapsamında bulunuyor.
VATAN

Editör: Ayşe Sancak