Kanada'nın Montreal kentindeki bilim insanları, felç hastaları için umut olacak bir çalışmada önemli bir gelişme kaydetti. Montreal Sacred Heart Hastanesi'nden Nöroloji Profesörü Marina Martinez liderliğindeki araştırmacılar, felçli hayvanların yürümesini sağlayan yeni bir teknoloji geliştirdi.

Araştırmacılar, arka ayakları felçli olan bir hayvanın beyninin iki yarım küresini dönüşümlü olarak uyararak tekrar yürümesini sağlayan bir arayüz geliştirdi. Bu çalışma, omurilik yaralanmaları sonrası ortaya çıkan felcin tedavisi için umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor.

Prof. Dr. Ergun Demirsoy, Belçika'da Kalp ve Damar Hastalıklarına Yenilikçi Müdahalelerde Bulundu Prof. Dr. Ergun Demirsoy, Belçika'da Kalp ve Damar Hastalıklarına Yenilikçi Müdahalelerde Bulundu

Martinez, yaptığı açıklamada, bu teknolojinin felçli bireylerde omuriliğin tam olarak hasara uğramadığı durumlarda etkili olduğunu belirtti. Araştırmacılar, "büyük hayvan modeli" olarak adlandırdıkları klinik deneyler öncesi çalışmayı, insanlardaki felç vakalarına benzer durumlara sahip daha büyük hayvan modelleri üzerinde de test etti.

Araştırmanın öncüsü olan Martinez, sonuçların oldukça umut verici olduğunu ve birkaç yıl içinde klinik deneylere geçmeye hazır olduklarını ifade etti. Martinez, "Her iki bacaktaki hareketi geri kazanmak için, dönüşümlü olarak beynin sol ve sağ korteksini uyaracağız. Beyinde dönüşümlü stimülasyon başladığında, hayvan hemen tekrar yürümeye başlayacak." şeklinde konuştu.

Martinez ve ekibinin çalışmaları, "ScienceDirect" isimli bilimsel dergide de yayımlanarak geniş kitlelere duyuruldu. Bu gelişme, felç tedavisinde umut verici bir gelecek vadeden teknolojik bir adım olarak değerlendiriliyor.

KAYNAK/NTV

Editör: Ayşe Sancak