Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Sabır, Türkiye'nin fındık ihracatında miktarın azalmasına rağmen, elde edilen kazancın bir önceki yıla göre arttığını belirterek, dengeli fiyat politikalarının sektördeki her kesime kazanç sağladığını ifade etti.

Sabır, Trabzon Ticaret Borsası ve TRT Trabzon Radyosu işbirliğiyle hazırlanan "Fındık Saati" programına konuk olarak Türkiye'nin fındık ihracatına dair önemli açıklamalarda bulundu. Geçen yıl Türkiye'nin 283 bin 519 ton iç fındık karşılığında 1 milyar 864 milyon 551 bin dolar gelir elde ettiğini açıklayan Sabır, 2022'de ise 312 bin 564 ton iç fındık ihracatı karşılığında 1 milyar 748 milyon 835 bin dolarlık ihracat gerçekleştiğini hatırlattı.

Sabır, "Tabloya bakıldığında bir önceki yıla göre miktar bazında azalmaya karşın gelir kısmında artışımız var. Bu fiyatlardan kaynaklanan bir tablo. Ancak ihraç miktarı kısmı da çok önemli. İhraç miktarının azalması, fabrikaların kapasitesinin düşmesine ve elimizde ürün kalmasına yol açıyor." dedi.

Fındık üretim ve ihracatında mevsimsel etkilerin yanı sıra uluslararası pazarlardaki rekabetin arttığına dikkat çeken Sabır, ABD ve Şili gibi ülkelerin fındık üretimindeki artışın Türkiye için önemli bir rekabet unsuru olduğunu vurguladı. Türkiye'nin fındık ihracatının daha da artması gerektiğini belirten Sabır, bu konuda dengeli bir fiyat politikasının herkesi kazançlı çıkaracağını söyledi.

Samsun'da Polis, Spor Ayakkabısına Gizlenmiş Uyuşturucu Maddeyi Ele Geçirdi Samsun'da Polis, Spor Ayakkabısına Gizlenmiş Uyuşturucu Maddeyi Ele Geçirdi

Hasan Sabır, "Fındıkta büyük fiyat dalgalanmaları istikrarsızlığa neden olur. Bu hiç kimsenin işine gelmez. Dengeli fiyat politikalarıyla maksimum ihracatı hedeflemeliyiz. Ülke, depolardaki fındığı azaltıp en fazla ihracatı gerçekleştirirse kazanır." diyerek açıklamalarını tamamladı.

Sabır, 2024 ihracat sezonunun miktar bazında 2023'e yakın olacağını ve elde edilecek gelirin artabileceğini de sözlerine ekledi.
TAKA/TUNCAY UÇKUN 

Editör: Ayşe Sancak