Fitch Ratings, Türkiye'nin makroekonomik uyumundan ve daha geleneksel ekonomi politikalarına geçişinden Körfez İşbirliği Konseyi bankalarının faydalanacağını bildirdi. Mart ayında Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesinin ardından, 18 Türk bankasının notunu da yükselttiğini hatırlattı. Bu durumun, Fitch'in Haziran 2023'ten bu yana uygulanan politikaların dayanıklılığına ve etkinliğine olan güveninin arttığını yansıttığı belirtildi.

Faizde parası olana şok karar: Gece yarısı bu karar açıklandı Faizde parası olana şok karar: Gece yarısı bu karar açıklandı

Açıklamada, Türkiye'deki Körfez İşbirliği Konseyi bankalarının Türk iştiraklerinin makro politika değişiminden faydalanacağı vurgulandı. Enflasyonun düşmesi ve Türk lirasındaki daha yavaş değer kaybının, iştiraklerin net parasal kayıplarını azaltacağına işaret edildi.

Bu gelişmelerin yanı sıra, Türkiye'nin genel makroekonomik politika duruşundaki olumlu görünümün, enflasyondaki düşüş ve dış kırılganlıklardaki azalma ile tutarlı olması bekleniyor. Türkiye'deki Körfez İşbirliği Konseyi bankalarının Türk iştiraklerinin, geçen yılki net parasal kaybının 2,6 milyar dolar olduğu belirtilirken, enflasyonun beklentilere uygun bir şekilde gerçekleşmesi halinde 2025 yılında bu kaybın yaklaşık 1,4 milyar dolara düşmesi öngörülüyor.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA