Ordu’nun Perşembe ilçesinde geleneksel el işçiliğiyle bağlama üretimi 56 yıldır aynı atölyede sürüyor. 2005 yılında babası Kazım Ceylan’dan atölyeyi devralan Serkan Ceylan, bağlama ustalığını aile mirası olarak sürdürüyor. Dut ağacının bağlama yapımı için en ideal malzeme olduğunu vurgulayan Ceylan, bağlamanın ustalık, sabır ve dikkat isteyen bir zanaat olduğunu söylüyor. Atölyesinde yıllandırılmış ağaçlarla çalışan Ceylan, her bir bağlamayı üç yıl boyunca bekleterek olgunlaştırıyor.

56 Yıllık Atölyede El Emeği Bağlamalar
1969 yılında Kazım Ceylan tarafından kurulan bağlama atölyesi, bugün oğlu Serkan Ceylan’ın ellerinde hayat bulmaya devam ediyor. Çocuk yaşta babasının yanında çırak olarak mesleğe başlayan Ceylan, ustalık mertebesine ulaşarak atölyenin başına geçti.

Babasının vefatının ardından tek başına üretime devam eden Ceylan, her bağlamayı titizlikle işliyor ve atölyede geleneksel tekniklere bağlı kalarak üretim yapıyor.

“Bağlama 3 Yıl Bekletilmeden Teslim Edilmez”
Bağlama üretiminin zaman ve sabır gerektiren bir süreç olduğunu belirten Serkan Ceylan, “Bir bağlama hemen kullanıma uygun değildir.

Ağaç, nemini ve formunu bulana kadar yıllarca dinlendirilmelidir” dedi. Bağlamaların tamamlandıktan sonra en az 3 yıl atölyede özel şartlarda muhafaza edildiğini vurgulayan Ceylan, “Ağaç yaşsa, bağlama hasta olur. Yüksek sıcaklık, nem ve yanlış muhafaza şekli sazın dengesini bozar” diye konuştu.

“En Kaliteli Bağlama Dut Ağacından Yapılır”
Ceylan’a göre kaliteli bir bağlamanın sırrı, kullanılan ağacın niteliğinde saklı. “Dut ağacı, oyma bağlamalar için en ideal malzemedir” diyen usta, erik, ceviz, ardıç ve maun gibi ağaçların da tercih edildiğini belirtiyor.

Kullanılan ağaçların ise en az 20-30 yıllık olması gerektiğini söylüyor. “Bağlama atölyesinde yıllanmış ağaç olmazsa, kaliteli bir enstrüman üretilemez” diyen Ceylan, her ağacın önce doğayla sonra müzikle buluşması gerektiğini vurguluyor.