KAR ALTINDA KALAN FINDIK DALLARI TEDİRGİN ETTİ
Nisan ayının ortasında Ordu’nun Perşembe ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesi’nde yaklaşık 500 rakıma kadar kar yağdı. Karla kaplanan fındık dalları ve çotanaklar zirai don tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Meteorolojinin uyarısıyla birlikte üreticiler, bahçelerinde sabaha kadar dumanlama sistemiyle nöbet tutmaya başladı.
DUMANLAMA SİSTEMİYLE DONA KARŞI MÜCADELE
Üreticiler, lastik, saman ve fındık zurufu yakarak soğuk hava sirkülasyonunu engellemeye çalıştı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, “Rakımı 200’den 1000’e kadar olan tüm bölgelerde kar etkili oldu. Şu an üretici gece yarısı olmasına rağmen fındığını korumak için çabalıyor” dedi.
HERKES ALANINDA, KİMİ SİGORTALI KİMİ SADECE UMUTLA
Soydan, üreticilerin bir kısmının tarım sigortası yaptırdığını ancak sigorta olsun ya da olmasın tüm çiftçilerin aynı mücadeleyi verdiğini vurguladı. “Şu anda 500 rakımda bir bahçedeyiz, herkes ayakta” diyerek durumu özetledi.
ÜRETİCİLERİN SESİ: GECELERİMİZ ÜŞÜYOR, AMA FİDANLARIMIZ ISINMALI
Fındık üreticilerinden Levent Kontaş, “Gecenin ilerleyen saatlerinde bile saman ve lastik yakıyoruz. Tek amacımız ürünümüzü kurtarmak” derken, 71 yaşındaki Mustafa Kontaş ise, “Dumanlama yaparak bahçemizi korumaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Genç üretici Niyazi Namdar da, “Nisan ayında kar olur mu? Oluyor işte! Biz de burada fındığımız için sabahlıyoruz” diyerek tedirginliğini dile getirdi.
FINDIK İÇİN ZORLU NÖBETLER DEVAM EDİYOR
Zirai don riskine karşı Ordu’da birçok bölgede benzer önlemler alınırken, üreticilerin mücadelesi karanlıkta bile devam ediyor. Uzmanlar, özellikle bu hafta boyunca sıcaklık düşüşlerine karşı çiftçilerin dikkatli olmasını öneriyor.