Of Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Şaban Uysal, kış aylarında sık karşılaşılan yanıklarla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Dr. Uysal, yanıkların sadece fiziksel değil, psikolojik travmalara da yol açtığını belirterek, “Yanıklar ömür boyu sürebilen sakatlıklar ve estetik sorunlara neden olabilir. Özellikle yüz bölgesi yanıkları hayatı tehdit eden klinik tablolar yaratabilir.

Yanık vakaları, tüm yaş gruplarında görülse de özellikle sıcak sıvı ve alev yanıkları, en sık rastlanan vakalardır” dedi.

Uysal, diyabet hastalarının his kaybı nedeniyle sıcak su torbası veya soba gibi ısı kaynaklarından farkında olmadan ciddi yanıklar alabileceğini ifade etti. Ayrıca, yanık vakalarının üçte birinin 5 yaş altındaki çocuklarda görüldüğünü belirtti.

Ev kazalarının en büyük neden olduğunu vurgulayan Uysal, “Sıcak çay, soba üzerindeki kaynar su gibi kazalar, kış aylarında daha sık yaşanıyor” diye konuştu.

Yanık durumunda panik yapılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Uysal, ilk müdahalenin hayati önem taşıdığını belirterek şunları ekledi:

• Yanığa sebep olan etkenden uzaklaşın.
• Yanmış kıyafetleri çıkarın.
• Yanık bölgesini 5-10 dakika soğuk su ile soğutun.
• Takıları (yüzük, bilezik, saat) hızlıca çıkarın.
• Geniş yanık alanlarını steril örtülerle kapatıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Yanık bölgesine diş macunu, yoğurt, zeytinyağı gibi maddeler sürmenin yanlış bir uygulama olduğunu belirten Uysal, bu tür yanlışların yanığın derinleşmesine yol açabileceğini söyledi.

Yanıkların çoğunun polikliniklerde tedavi edilebileceğini belirten Uysal, el, yüz, genital bölge ve geniş yanıkların mutlaka hastanelerde tedavi altına alınması gerektiğini vurguladı. Çocuklar ve yaşlılar için daha fazla özen gerektiğini belirten Uysal, yanık hastalarının en kısa sürede sağlık kuruluşlarına ulaştırılmasının önemini hatırlattı.