Han Yunus Kuşatma Altında

Gazze'deki Middle East Eye Monitor muhabiri, İsrail'in sekiz yardım kamyonunun girişine izin verdiğini ancak Filistinlilerin gıda toplamak için acele etmeleri üzerine İsrail güçlerinin ateş açtığını bildirdi. Muhabir Motasem Dalloul, "İsrail, sekiz kamyon dolusu insani yardımın girişine izin verdi ve açlıkla mücadele eden insanlara bunları toplamaları için beş dakika süre tanıdı. Süre dolar dolarmaz üzerlerine ateş açtı ve insanlar kaçmak zorunda kaldı" ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi önceki gün yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyine giden her dört insani yardım misyonundan üçünü engellediğini açıklamıştı.

Han Yunus Kuşatma Altında

Hindistan'da Havuçların Yıkanması Gündemde Hindistan'da Havuçların Yıkanması Gündemde

İsrail ordusu tarafından kuşatılan Gazze'nin en büyük ikinci kenti Han Yunus, zor durumda. Son 24 saat içinde İsrail saldırılarında en az 210 kişi hayatını kaybetti. Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra, İsrail'in halen faaliyette bulunan en büyük sağlık tesisi olan Nasır Hastanesi'ni hedef aldığını söyledi. Kudra, "Han Yunus'ta bulunan hastanelerdeki sağlık ekiplerinin, hastaların, yaralıların ve yerlerinden edilen Gazzelilerin hayatları tehlikede" dedi. Han Yunus kentine Gazze Şeridi'nin kuzeyinden kaçan yüz binlerce kişi sığınmış durumda.

İsrail Hamas Liderlerini İstiyor

İsrail, yeni bir ateşkes anlaşmasında Hamas lideri Yahya Sinwar ve Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed Deif'in Gazze'den çıkarılmasını istiyor. Reuters haber ajansının 3 kaynağa dayandırdığı haberine göre, İsrail ve Hamas, İsrailli rehinelerin Filistinli tutuklularla takas edilmesi konusunda genel olarak anlaştı. Ancak Filistinli bir yetkili henüz ön veya nihai bir anlaşmaya varılmadığını bildirdi.

BM Kararını Yarın Açıklıyor

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 29 Aralık 2023'te İsrail aleyhine açtığı "soykırım" davasında ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin kararını yarın açıklayacağını duyurdu. UAD'dan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlali gerekçesiyle Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından açılan davadaki ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin kararın cuma günü saat 15.00'te açıklanacağı bildirildi. Açıklamada, "Filistin halkının Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki haklarına daha fazla, ciddi ve telafisi mümkün olmayan zarar gelmesini önlemek" amacıyla ihtiyati tedbir talep ettiği belirtilirken, kararın kamuya açık bir oturumda Divan Başkanı Yargıç Joan E. Donoghue tarafından okunacağı kaydedildi.
KAYNAK/HÜRRİYET

Editör: Ayşe Sancak