İtalyan futbolunun efsanevi kalecisi Gianluigi Buffon, futbolun evrimine ve sporcuların değişen özelliklerine uygun olarak kale boyutlarının gözden geçirilmesi gerektiği önerisinde bulundu. Buffon, 1875'te belirlenen kale boyutlarının o dönemin antropometrik değerlerine uygun olduğunu ancak günümüzde bazı sporcuların ve kalecilerin boyutlarının arttığını vurguladı.

Buffon, konu hakkında şunları söyledi: "Buna karar vermek bana bağlı bir şey değil, ancak ben günümüzde kalenin boyutlarının büyüme yönünde değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Kalecilerin boyu uzadı ve bu, uzaktan atılan şutlar üzerinde belirgin bir etki yaratıyor. Otuz yıl önce, her 50 şutta 10 gol atılıyordu. Bugün ise 50 şutta 3 gol, bu çok düşük. İki metre boyundaki bir kaleciye uzaktan gol atmak çok daha zor."

Gianluigi Buffon'un bu önerisi, futbolun gelişen dinamiklerini ve sporcuların fiziksel özelliklerini göz önüne alarak kale boyutlarının revize edilmesi gerektiği yönünde bir tartışma başlatabilir. 1875'te belirlenen ölçülere göre kale, 7.32 metre uzunluğunda ve 2.44 metre yüksekliğindedir. Buffon'un önerisi, futbol oyununu daha ilginç hale getirebilir ancak bu tür değişikliklerin futbol kurallarına uygun bir şekilde nasıl yapılacağı konusunda detaylı bir çalışma gerektirecektir.
TAKA/TUNCAY UÇKUN
 

Editör: Doğukan ÖZKURT