Terminaller Durgunluğa Gömüldü: Gurbetçi Akını Sona Erdi, Şehirler Arası Yolculuklar Azaldı

Giresun'da geçtiğimiz aylarda başlayan fındık hasat mevsimi, gelen gurbetçi Giresunluların ayrılmasıyla birlikte terminallerde büyük bir durgunluğa neden oldu. İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin farklı şehirlerine ve dünya genelindeki ülkelere büyük göç veren Giresun, bugünlerde yoğun günlerini arıyor.

Terminaller Sessizliğe Gömüldü: Giden Gelen Yolcu Yok

Giresun'da bulunan otobüs terminalleri, eski yıllarda olduğu gibi gelen giden yolcularla dolup taşmıyor. Teyyaredüzü Mahallesi'ndeki otobüs terminali, gün ortasında sessizliği ile dikkat çekiyor. Gurbetçi Giresunluların büyük bir kısmının memleketlerine veda etmesi, terminallerde sadece taşı toprağı altından İstanbul'a gitmek zorunda kalan yerel halkın seyahat etmeleriyle sonuçlanıyor. Göç, sadece Türkiye sınırları içinde değil, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya gibi ülkelerle de sınırlı kalmıyor. Giresun'un büyük bir kısmı hala yurtdışında yaşayan vatandaşlarını görmek için kış dönemlerinde dönecek olan bu insanlar, şehirler arası yolculukları azaltarak terminallerin sessizliğini arttırıyor.

Terminal Esnafı Güçlü Duramıyor: Yerli Müşteriler İle Ayakta Kalmaya Çalışıyorlar

Şehirler arası yolculukların azalması, terminaller içindeki esnafı da etkiliyor. Öğrenciler ve yerel halk, terminaller içindeki ayakta durabilen esnaflara destek oluyor. Ancak gurbetçi yoğunluğunun azalmasıyla birlikte esnafın asıl kazancını elde etmesi oldukça zorlaşıyor. Esnaf, yaşanan bu durumu kış mevsimine giriş açısından değerlendirirken, bazıları eski günlerini arıyor olabilir.

TAKA/TUNCAY UÇKUN

Editör: Ayşe Sancak