Hastane gidenler dikkat: Artık randevular böyle alınacak Hastane gidenler dikkat: Artık randevular böyle alınacak

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, şu sıralarda hem polikliniklere hem de acil servislere viral solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle başvuran hastaların sayısında ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekiyor. Viral solunum yolu enfeksiyonlarının hafif başlayabileceğini ancak bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Özlü, hastaların semptomlarına dikkat etmeleri ve gerekirse hekime başvurmaları gerektiğini vurguluyor.

Özellikle 5 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler ile kronik hastalıkları (astım, KOAH, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, kanser, vb.) bulunan bireylerin viral solunum yolu enfeksiyonlarına karşı daha hassas olduğunu ve bu enfeksiyonların ağır seyredebileceğini ifade eden Prof. Dr. Özlü, bu kişilerin belirtileri ciddiye almaları gerektiğini söylüyor.

Viral solunum yolu enfeksiyonları genç ve bağışıklık sistemi güçlü kişilerde genellikle hafif üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde görülse de, aşırı öksürük, solunum sıkıntısı, morarma, şiddetli göğüs ağrısı gibi semptomlar varsa mutlaka bir göğüs hastalıkları hekimine başvurulması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, viral enfeksiyonların bakteriyel enfeksiyonlarla karışabileceğini ve bu durumun tedaviyi karmaşık hale getirebileceğini belirtiyor.

Prof. Dr. Özlü'nün önerisi, hastaların semptomlarını takip etmeleri ve şüpheli durumlarda hekimlerine başvurmalarıdır. Erken teşhis ve tedavi, viral solunum yolu enfeksiyonlarının ciddi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.
TAKA/BİROL SANCAK

Editör: Doğukan ÖZKURT