Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Durmuş Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Panele, Gümüşhane Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Dokuz, KTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hakan Karslı, KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi ve aynı zamanda AFAD Başkanlık Risk Belirleme ve Önlem Dairesi Koordinatörü Prof. Dr. Aykut Akgün ve Polyak Eynez A. Ş.’nin ISG ve Afet Koordinasyon Direktörü Maden Yüksek Mühendisi Ergin Kahraman konuşmacı olarak katıldı.

Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, yaptığı konuşmada, üniversitelerinin madencilik alanında ihtisas üniversitesi olarak seçilmesinin önemine vurgu yaparak, madenciliğin il için önemli bir sektör olduğunu belirtti. Ayrıca, 6 Şubat 2023 tarihinde Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen depremlerin yarattığı can ve mal kaybının Türkiye'nin deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattığını ifade etti.

Panelde, Türkiye'nin tektonik konumu gereği dünyadaki 3 büyük önemli deprem kuşağından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı içerisinde yer almasının ve sık sık 6 ve 7'nin üzerinde depremler yaşanmasının sebep olduğu deprem gerçeği ele alındı. Ayrıca, madencilik sektörü ile depremler arasındaki ilişkilere de değinildi. Madencilik sektöründeki işletmelerin depremler sırasında yerüstünde daha az sarsıldığı, ancak büyük depremlerde çeşitli tehlikelerle karşılaşılabileceği belirtildi.

Panelin sonunda soru ve cevaplar alındı ve katkı sağlayanlara plaket ve hediyeler takdim edildi. Program, başarılı bir şekilde sona erdi.
TAKA/HABER MERKEZİ

Editör: Doğukan ÖZKURT