Deprem, yurt dışına göç işi açığını tetikledi. 2023 yılında 64 bin 721 konut satılan Antalya'da, konut arzı sağlamak için inşaatlar hızla devam ediyor. Fakat 6 Şubat'ta yaşanan depremler ve yurt dışına göç eden işçiler, Antalya'da işçi bulma sıkıntısını artırdı.

Müteahhitler, 1500 civarı inşaatın işçi eksikliği nedeniyle aksadığını söylüyor.

Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı İsrail İltemir, "Depremden sonra sıkıntılarımız arttı. İşçi bulamıyoruz. Çalışan işçilerimizin çoğu 40 yaş üstü. En büyük sorunumuz usta olmaması" diyor.

'Yabancı İşçiler Sektöre Giriş Yaptı'

Antalya'da şu an Suriyeli, Afganistanlı ve İranlı işçiler inşaatlarda çalışıyor. Başkan İltemir işçilerin yarısının Türkiye'den olmadığını ifade ederek işçi ve usta sıkıntısı yaşadıklarını belirtti ve yetkililerden duruma acil çözüm bulunmasını istedi.

Araba sahiplerine son dakika: Unutanlar 6 bin lira ceza alacak Araba sahiplerine son dakika: Unutanlar 6 bin lira ceza alacak

'3 Bin TL Yevmiyeye İşçi Bulamıyoruz'

Deprem öncesi 500 TL olan günlük yevmiyeler, 3 bin TL'ye kadar yükseldi. Yemek, sigorta ile birlikte 3 bin 500 TL'yi aşan yevmiyelerde bile işçi bulmak zor. İltemir, 5-6 bin civarı işçi ve ustaya ihtiyaçları olduklarını ifade ederek, 3 bin TL yevmiyeyle işçi aradıklarını ancak bulamadıklarını söyledi.

İnşaat işçileri de yeni neslin bu işe ilgi göstermediğini söylüyor. 18 yıldır inşaatlarda çalışan Mehmet Pur, mesleğin gerilemeye başladığını söyleyerek, işlerinin zor olduğunu ama günlük 2 bin TL ile 2 bin 500 TL arasında kazandıklarını belirtti.

Acil Çözüm Bekliyorlar

Antalya'da inşaat sektörünün işçi ve usta açığı, konut üretim maliyetlerini de artırıyor. Bu durum, konut fiyatlarına da yansıyor. Müteahhitler, yetkililerin sorunun çözümü için acil atmaları gerektiğini vurguluyor.

Muhabir: NURGÜL GÜNAYDIN