Ekonomi dünyasının güvenilir isimlerinden biri olan iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, enflasyon ve döviz kuruyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Garanti BBVA’nın Adana’da düzenlediği "İhracatta Sürdürülebilir Gelecek" etkinliğine katılan Eğilmez, Merkez Bankası’nın faiz kararlarını yorumlarken aynı zamanda döviz kurundaki etkilerini de değerlendirdi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden Ucuz Et Satış Mağazası Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden Ucuz Et Satış Mağazası

Eğilmez, faizlerin biraz daha artması durumunda dolar kurunun 25'lere kadar gerileme ihtimalinin olduğunu belirtti. Yapmış olduğu açıklamada "Bizim şu an yüzde 70 olan enflasyonumuz yüzde 45’lere gerileyecekse kur buradan öteye gitmeyecek" diyen Eğilmez, Merkez Bankası'nın faizlerini artırması durumunda kurun 25'lere kadar gerileyebileceğini ifade etti.

Kurun daha yüksek seviyelere gitmeyeceğini düşündüğünü belirten Eğilmez, tahmininin 30'lar civarında duracağı yönünde olduğunu söyledi. Ancak, "İhracatçılar buna kızabilir, fakat durum böyle" şeklinde açıklamalarına devam etti. Eğilmez, enflasyonla mücadelede sadece para politikasının yeterli olmayacağını ve maliye politikasının da önemli olduğunu vurguladı.

Kamu harcamalarının azaltılması ve vergi politikasının revize edilmesi gerektiğini ifade eden Eğilmez, enflasyonun düşmesi için atılması gereken adımları açıkladı. Vergi sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini belirten iktisatçı, vergilerin adaletli bir şekilde toplanması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ