Bu dönemde en fazla hamsi ihracatı, sırasıyla 524 bin 936 dolar ile Belçika'ya, 401 bin 109 dolar ile Amerika Birleşik Devletleri'ne ve 368 bin 287 dolar ile Fransa'ya yapıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise 19 ülkeye 303 bin 752 dolar karşılığı 1 milyon 569 bin 373 dolarlık ihracat yapılmıştı.


Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, hamsi ihracatının artık ayıklanmış olarak değil, aynı zamanda konserve olarak da gerçekleştiğini belirtti. Gürdoğan, bu sezon hamsi ihracatının önceki yıla göre daha verimli geçtiğini ifade ederek, 15 Nisanda başlayacak olan av yasağı nedeniyle hamsi ihracatında ilerleyen dönemde bir hareketlilik öngörmediklerini dile getirdi.

Trabzon'da Korkunç İntihar; Nota yazdıkları şok etti Trabzon'da Korkunç İntihar; Nota yazdıkları şok etti

Gürdoğan ayrıca, hamsi ihracatında miktar bazında yüzde 90'lık bir artış yaşandığını vurgulayarak, bu yılın Ocak-Şubat döneminde 2 milyon dolar civarında bir gelir elde edildiğini belirtti. Ancak sezonun boy konusunda daha geç başlamasından yana olduklarını söyleyen Gürdoğan, avlanma tarihlerinin gelecek nesillere aktarmak adına önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, balıkçılık sektöründe körfez balıkçılığı gibi alternatif yöntemlere ağırlık verilmesi gerektiğini ve bu alanda çalışmaların başlatılması gerektiğini dile getirdi.
Son olarak, hamsinin artık konserve olarak da ihracatının yapıldığını ve bu durumun katma değerli ürünler kategorisinde ihracatı artırdığını belirten Gürdoğan, uzun vadede hamsinin dayanıklı tüketim malları haline getirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu sayede, dünya pazarlarına daha etkili bir şekilde entegre olunabileceğini ve ihracatın artabileceğini söyledi.

Muhabir: AYTEKİN AKAY