Fındık Tarımında Büyük Tehlike: Kahverengi Kokarca İstilası Fındık Tarımında Büyük Tehlike: Kahverengi Kokarca İstilası

"Cumartesi günkü gazetenizin manşetinde yer alan Ziraat Odaları aidatları ile ilgili haber yanlış bilgiden dolayı doğru değildir. Çünkü Ziraat Odaları Anayasanın 135. maddesine dayanılarak kurulmuş Kamu niteliğinde Meslek Kuruluşudur. 6964 sayılı kanunda belirtilen aidatlarla ilgili herhangi bir değişiklik yoktur. Diğer meslek odalarında olduğu gibi Ziraat Odalarına kayıtlı üyeler oda aidatlarını ödemek zırundadırlar.
Ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptıracak olan ve destek alacak çiftçiler Ziraat odalarına kayıtlı olmak zorundadırlar. Her ÇKS döneminde çiftçi dosyasını yaparken Ziraat Odası Kayıt ve Tarımsal bilgilerini güncellemek zorundadır. Çiftçiler her yılın ilk beş ayının sonuna kadar yani Mayıs ayı sonuna kadar Oda daki Tarımsal varlıklarını güncel hale getirmeleri gerekmektedir. Bu kanun emridir. Bu güncellemeyi yapmayan çiftçilerin kayıtları pasif duruma düşer sonrada kayıtları silinir. Dolayısıyla Ziraat Odası kaydı olmayan çiftçiler kanuna göre destek alamazlar.
Ayrıca Oda aidatını ödemeyen çiftçilere Ziraat Odaları kanuna göre haciz işlemi uygular. Bunlar kanun emridir. Ayrıca çiftçi kayıt sistemine kayıt olan çiftçi vermiş olduğu taahhütname de Ziraat Odası Kaydının güncel olduğunu taahhüt ediyor. Çiftçi kayıt sistemi yönetmeliğine göre ÇKS kaydı sırasında bilgilerini yanlış beyan edenlerin tespiti halinde hem beyan ettikleri yıl için hem de devamındaki 5 yıl destek alamazlar. Bu ÇKS mevzuatında vardır.
Oda aidatı ödenmediği takdirde avukat aracılığı ile haciz yoluyla aidatlar faiz ve masrafı ile tahsil edilir. Odalardaki sıkıntı yılda birkaç kez artırılan asgari ücret ve maaşlarla ilgilidir. Çünkü oda gelirleri maaş artışlarının çok altında kaldığı için personel giderleri aşırı derecede arttığından odaların bir kısmı sıkıntı içinde olabilirler. Odalarda bu sıkıntıları göz önüne alarak gerekli ekonomik tedbirleri alıyor ve almak zorundadırlar.
Özetle, Çiftçi kayıt sistemine müracat eden çiftçiler ister internet üzerinden ister Tarım İlçe Müdürlükleri üzerinden ÇKS kaydını yaptırsınlar, Ziraat Odalarındaki iş ve işlemlerini güncel hale getirmedikleri takdirde ÇKS işlemlerini tamamlayamazlar. Yani ÇKS dosyasını yapacak çiftçiler ister internet üzerinden ister İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine giderek kayıt yaptırsınlar, Odadaki kayıtlarını güncelleyerek işlemlerini tamamlamak zorundadırlar.
Size göndermiş olduğum bu yazıyı gazetenizin manşetinden yayınlanan yazıyı düzeltmek için yayınlamanızı rica ederim."

Muhabir: BİROL SANCAK