The Guardian'da yer alan habere göre, 2024'teki vaka sayısının geçen yılın rekor rakamlarını aşması beklenirken, endişeler artıyor.

ABD'den TikTok'a Kesin Darbe! Yasa Tasarısı Kabul Edildi! ABD'den TikTok'a Kesin Darbe! Yasa Tasarısı Kabul Edildi!

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID), streptokokun fulminan (şiddetli ve ani) formlarının mekanizmalarının hala pek çok bilinmeyen faktöre sahip olduğunu ve bunları açıklayamadıklarını belirtti. NIID tarafından yayımlanan geçici rakamlara göre, 2024'ün ilk iki ayında 378 vaka kaydedildi ve Japonya'nın hemen hemen tüm bölgelerinde enfeksiyonlar tespit edildi.

Özellikle 50 yaşın altındaki hastalarda daha fazla ölüme yol açan A grubu streptokok enfeksiyonlarıyla ilgili olarak Asahi Shimbun gazetesinin verilerine göre, geçen yıl Temmuz ve Aralık ayları arasında 50 yaşın altındaki 65 kişiden yaklaşık üçte biri hayatını kaybetti.

Bazı uzmanlar, geçen yıl STSS vakalarındaki hızlı artışın, koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesiyle bağlantılı olabileceğini öne sürüyor. 2023'te hükümetin Kovid-19'u mevsimsel grip ile eşit hale getirmesi, yerel yetkililerin enfekte kişilere işten uzak durmalarını emredememesi veya hastaneye kaldırılmalarını önerememesi sonucunu doğurmuş olabilir.

STSS vakalarının semptomları genellikle streptococcus pyogenes adı verilen bir bakteriye bağlıdır. Bu enfeksiyon, genellikle boğaz ağrısı gibi hafif semptomlarla başlayabilir ancak nadir durumlarda ciddi hastalıklara, sağlık sorunlarına ve ölüme yol açabilir. En ciddi vakalarda organ yetmezliği ve nekroz gibi komplikasyonlar görülebilir.

Editör: Birol Sancak