Gümüşhane Üniversitesi Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden, Doğu Karadeniz'de petrol rezervi araştırmalarına yönelik Eylül ayında Çayeli açıklarında gerçekleştirdikleri numune alma çalışmalarının sonuçlarını paylaştı. Prof. Dr. Maden, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) gönderilen numunelerin analiz sonuçlarının kendilerine ulaştığını açıkladı.

Ca2Af370 B046 4208 9Ca5 353Ec8A67332

Maden, yaptığı açıklamada, "Çayeli açıklarındaki petrol sızıntısından bir numune aldık. Bu sızıntı uzun yıllardır biliniyordu ve Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Biz bu örneği aldık ve TPAO'da jeo-kimyasal analizlerini yaptırdık. Analiz sonuçları, denizin yüzeyine sızan sıvının ham petrol olduğunu gösterdi. Bu, bölgedeki doğal petrol kaynağını ispatlayan bir bulgu" dedi.

Prof. Dr. Maden, sözlerine şu şekilde devam etti: "Bu sızıntı ilk kez bulduğumuz bir şey değil. Osmanlı döneminde bu bölgeyle ilgili incelemeler yapılmış. Ancak, biz bu örneği alarak jeo-kimyasal analiz yaptık ve sonuçlar doğrultusunda deniz yüzeyine sızan petrolün doğal kaynaklı olduğunu belirledik. Bu kaynak, artık değil; ham petrol içeriyor. Bu tespit, bölgede doğal bir petrol kaynağının varlığını kanıtlıyor."

D2A73Ad0 0B3A 4C7B A4Ef 5C5F19800559

Maden, bundan sonraki süreçte, TPAO'nun Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi ile yapılacak sismik araştırmalara dikkat çekerek, "Bahar aylarında başlanması bu araştırmalara çok daha güzel olacaktır. Sismik araştırmaların yanı sıra deniz tabanından alınacak numunelerle ve jeolojik çalışmalarla bölgedeki petrol rezervinin kaynağı tespit edilmeye çalışılacak" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nafiz Maden, sondaj çalışmalarının ardından elde edilecek sonuçlara bağlı olarak bölgede petrol üretimine geçilebileceğini ifade ederek, "Ülkemizin ve vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak olan bu kaynak, enerji sektörüne önemli bir katkı sağlayabilir" dedi.
TAKA/BİROL SANCAK

Editör: Ayşe Sancak