Panelin açılış konuşmasını yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, kadına yönelik şiddetin dünyanın her bölgesinde yaygın olduğuna dikkat çekti. Şiddetle mücadelenin sadece hükümetin veya yerel yönetimlerin değil, toplumun geniş kesimlerinin sorumluluğunda olduğunu vurguladı. Başkan Kaya, kadına yönelik şiddetle mücadelede sıfır tolerans ilkesinin benimsenmesi gerektiğini ifade etti.

Panele konuşmacı olarak katılan CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, siyasette kadın temsil oranlarının düşüklüğüne dikkat çekerek, bu alanda atılması gereken adımları anlattı. Türkiye'de kadın milletvekili sayısının yetersiz olduğunu belirten Suiçmez, bu durumun değişmesi gerektiğini vurguladı.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede yasal düzenlemelerin önemine değinen avukat Hande Burma, Kadın Acil Destek Hattı (KADES) gibi uygulamaların önemine dikkat çekti. Burma, kadınların soyadıyla ilgili yaşadığı sorunlara da değinerek, bu konuda atılması gereken adımları sıraladı.

KİKAP Başkanı Nilgün Turan ise, İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesinin ardından kadına yönelik şiddetin arttığını belirterek, kadın cinayetlerinin ürkütücü boyutlara ulaştığını ifade etti. Turan, şiddetin önlenmesi için daha ciddi yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü personeli Melek Köksal ise, şiddete maruz kalan kadınlara sunulan hizmetler hakkında bilgi verdi. Köksal, Trabzon'da bulunan Kadın Konuk Evleri'nde şiddete maruz kalan kadınlara barınma, psiko-sosyal destek, hukuki destek ve istihdam desteği sağlandığını açıkladı.

Panel, katılımcıların çarpıcı açıklamaları ve yapılan sunumlarla kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalık oluşturmayı hedefledi.

Muhabir: BİROL SANCAK