1 Ocak itibariyle Gürcistan sularında başlayan hamsi avı, şu ana kadar beklentileri karşılayamadı. Trabzon Toptancı Balık Hali'nde, yılbaşından önceki yoğunluk ve hareketlilik, bu günlerde sessizliğe dönüştü.

Hamsi avında yaşanan bu inanılmaz düşüşü değerlendiren Denizer Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Recep Denizer, hamsinin şu sıralar Batum ve Abhazya'da bol olduğunu, ancak Türk karasularında 1 Ocak'tan sonra hamsinin neredeyse görünmez hale geldiğini belirtti. Denizer, "Yılbaşından hemen sonra hamsi avcılığında inanılmaz bir düşüş yaşandı. Şu anda hamsi Batum ve Abhazya'da bol, fakat bizim sularımızda yok. Şu ana kadar oralardan hiç hamsi gelmedi. Bu yıl Karadeniz hamsisi biraz daha ince ve boy tahdidinde sıkıntı yaşanıyor. Fiyatlar da bu nedenle tahmin edilenden yüksek. Ancak bu sezon, vatandaşlar ince de olsa Karadeniz hamsisini yiyebildi." şeklinde konuştu.

Denizer ayrıca, deniz suyu sıcaklığının hamsinin Türk sularında göçünü 2,5 ay gibi kısa bir sürede tamamladığını belirtti. Bu nedenle hamsinin artık Türk sularına geri dönmesinin pek olası olmadığını ifade etti.

Sezonun genel olarak iyi geçtiğini söyleyen Denizer, "Tahmin edilenden çok daha iyi bir sezon geçti. Hamsiden ağlamak artık kimse için söz konusu değil. Bundan sonra üçüncü ayın sonlarına kadar istavrit avına başlamayı umut ediyoruz." dedi.
Hamsi fiyatları ise son günlerde 100 TL'ye kadar yükseldi. Uzun süre 30-50 TL arasında satılan hamsi, bu artışla tüketicilere daha fazla maliyet getiriyor.
 

Editör: Birol Sancak