Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, bu istilacı türün popülasyonunun hızla arttığını ve fındık üretimine ciddi zararlar verdiğini belirtiyor. Arslantürk'e göre, bu yıl beklenenden çok daha fazla zarar görecek olan fındık üretimi, kimyasal mücadele yöntemlerinin devreye alınmadığı takdirde 150 bin ton civarında bir kayıp yaşayabilir.

Kahverengi kokarca, özellikle fındık olmak üzere 300'den fazla bitki türünde zararlılık gösteriyor. Hava sıcaklıklarındaki ani artış nedeniyle bu yıl normalden daha erken görülmeye başlayan bu böcek, fındık bahçelerinde yaprakları yiyip bitkilerin suyunu emerek ciddi hasarlara neden oluyor. Biyolojik mücadele yöntemlerinin yetersiz kaldığına dikkat çeken uzmanlar, kimyasal mücadelenin şart olduğunu vurguluyor.

Gümüşhane'de Hayata geçirilen projelerle bölgeye ait yöresel ürünler dünyaya tanıtılıyor Gümüşhane'de Hayata geçirilen projelerle bölgeye ait yöresel ürünler dünyaya tanıtılıyor

Sebahattin Arslantürk, kahverengi kokarcanın bu yıl normalden bir ay önce ortaya çıktığını ve popülasyonunun büyük ölçüde arttığını belirtiyor. Bu artışın, fındık üretiminde ciddi kayıplara yol açabileceğini ifade eden Arslantürk, geçen yıl görülen zararın bu yıl dört ila beş katına çıkabileceğini öngörüyor.

Fiziksel mücadele yöntemlerinin geç kalındığını ve biyolojik mücadelenin yetersiz olduğunu belirten Arslantürk, kimyasal mücadelenin şimdiye kadar uygulanmamasının üreticileri endişelendirdiğini dile getiriyor. Türkiye'nin bu soruna ciddiyetle yaklaşması gerektiğini vurgulayan Arslantürk, önlem alınmazsa fındık üretiminde büyük kayıplar yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Kahverengi kokarca sorununun ciddiyetinin anlaşılması için, Arslantürk kırmızı alarmın geçilmesi gerektiğini belirtiyor. Üreticilerin ve yetkililerin kimyasal mücadeleyi zamanında ve etkili bir şekilde uygulamaları gerektiğini vurgulayan Arslantürk, aksi takdirde fındık üretiminde büyük zararlarla karşılaşılacağına dikkat çekiyor.

Muhabir: BİROL SANCAK