Kas Hastalıkları ve Belirtileri:

Kas hastalıkları, genellikle kol ve bacak kaslarında güçsüzlükle kendini gösterir. Bu durum, kişinin günlük yaşamında fonksiyon kaybına neden olabilir. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Uluç'ün belirttiği gibi, yürüme zorluğu, oturup kalkmada güçlük, ince motor becerilerde sorunlar, düşme eğilimi, göz kaslarında zayıflık gibi belirtiler kas hastalıklarının işaretleri olabilir.

Tanı ve Teşhis:

Tanı sürecinde hastanın öyküsü, muayenesi, kan tahlilleri ve elektronöromiyografi (EMG) gibi yöntemler kullanılır. Prof. Dr. Kayıhan Uluç, genetik analizin de günümüzde tanı koymada önemli bir rol oynadığını vurgular. Bu sayede, bazı durumlarda biyopsiye gerek kalmadan, genetik incelemelerle kesin tanı konulabilmektedir.

Tedavi ve Yaşam Kalitesi:


Kas hastalıklarının kesin bir tedavisi olmasa da, günümüzde uygulanan tedavi yöntemleri sayesinde hastaların yaşam kalitesi artırılabilmektedir. Fizik tedavi, konuşma terapisi, solunum tedavisi gibi yöntemlerle hastaların günlük yaşamlarına destek sağlanabilir. Özellikle gen tedavisi konusundaki gelişmeler, belirli genlere yönelik spesifik tedavilerin umut vadettiği bir döneme işaret ediyor.

Uzmanın Tavsiyeleri:

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Uluç, doğru ve erken teşhisin önemine vurgu yaparak, "Kas hastalıklarını ne kadar erken tespit ederseniz, müdahale etme şansınız da o kadar yüksek oluyor" diyor. Ayrıca genetik hastalıklardan kaynaklanan kas hastalıklarında, günümüzde bazılarının tedavi edilebilir olduğunu belirtiyor.

Kas hastalıklarıyla ilgili yaşanan gelişmeler ve sağlık alanındaki yeniliklerle birlikte, bu hastalıkların yönetimi ve tedavisi konusundaki umutlar da artıyor. Yine de, belirtilerle karşılaşıldığında hemen bir uzmana başvurmak, erken teşhis ve tedavi sürecini hızlandırarak hastalığın ilerlemesini engelleyebilir ve yaşam kalitesini artırabilir.
TAKA/HABER MERKEZİ

Editör: Ayşe Sancak