Mart ayı, kira geliri elde edenler için beyanname dönemi olarak belirleniyor. Ev veya iş yeri sahipleri, mülklerini kiraya vermişlerse bu dönemde elde ettikleri gelirleri Maliye'ye bildiriyorlar. 2023 yılında elde edilen kira geliri, mart ayının sonuna kadar beyan edilmelidir.

Anne babadan miras bekleyene iyi haber: Bunu yapmanız yeterli olacak Anne babadan miras bekleyene iyi haber: Bunu yapmanız yeterli olacak

Beyanname verme zorunluluğu olanlar arasında iş yeri veya konutunu kiraya veren herkes bulunmaktadır. Ancak, belirlenen istisna tutarı olan 21 bin TL'nin altında kira geliri elde edenler için beyanname vermek zorunlu değildir.

Beyanname hazırlama süreci artık daha kolay. Gib.gov.tr adresine girerek hazır beyannamelerden birini seçerek gerekli bilgileri girebilirsiniz. Ancak, kiraya verdiğiniz konutla ilgili masraflarınız varsa veya kendiniz de kirada oturuyorsanız, gerçek usulü seçmeniz gerekmektedir. Gerçek usulde, yaptığınız tüm masrafları ve giderleri vergiden düşebilirsiniz.

Kiraya verdiğiniz konut için yaptığınız tüm masrafları belgelemeniz durumunda vergiden düşebilirsiniz. Ayrıca, sigorta, emlak vergisi harç gibi ödemeler ile kredi faiz giderleriniz de vergiden indirilebilir. Kirada oturuyorsanız, kira ödemelerinizi de vergiden düşebilirsiniz.

Kira gelir vergisi hesaplanırken, kira gelirinden istisna ve masraflarınız düştükten sonra kalan tutar üzerinden vergi hesaplanmaktadır. Bu yılki indirim tutarı olan 21 bin TL, vergi hesaplamasında dikkate alınarak ödenmesi gereken vergi miktarı belirlenir.

Muhabir: NURGÜL GÜNAYDIN