Araba sahiplerine son dakika: Unutanlar 6 bin lira ceza alacak Araba sahiplerine son dakika: Unutanlar 6 bin lira ceza alacak

Kısa çalışma ödeneği, işverenlerin işçilerinin ücretlerini geçici bir süreyle azalttığı veya tamamen durdurduğu durumlarda devreye giren bir sosyal güvenlik uygulamasıdır. Bu ödenek, çalışanların maddi olarak sıkıntı çekmemesi ve iş yerlerinde istihdamın korunması amacıyla sunulmaktadır.

Daha önce 600 gün olan asgari prim ödeme gün sayısı, yeni düzenlemeyle 450 güne düşürüldü. Bu değişiklikle birlikte, işçilerin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için daha az prim ödemesi yeterli hale geldi.

Kısa çalışma ödeneği başvurularında, işçilerin kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olmaları ve son 3 yıl içinde en az 450 gün süreyle prim ödemiş olmaları gerekmektedir. Bu şartları taşıyan işçiler, kısa çalışma ödeneğine başvurarak ekonomik olarak rahatlayabilirler.

Yeni düzenleme, işçilere ve işverenlere ekonomik zorlukların üstesinden gelmeleri için daha fazla esneklik sağlayacak ve çalışma hayatında önemli bir değişikliği temsil edecektir. Bu sayede, iş kayıplarının en aza indirilmesi ve iş gücünün korunması amaçlanmaktadır.
TAKA/BİROL SANCAK

Editör: Doğukan ÖZKURT