Konut piyasasında uzun süredir devam eden fiyat artışları yerini düşüş trendine bıraktı. Hükümetin uyguladığı sıkı para politikaları ve yükselen konut kredisi faizleri, talebi önemli ölçüde azalttı. Bu durum, konut fiyatlarında son 10 aydır düşüşe neden oldu. Satış fiyatları yıllık yüzde 16.3 gerilerken, kiralardaki reel düşüş ise yüzde 11 olarak kaydedildi.

KONUT FİYATLARINDA 10 AYLIK DÜŞÜŞ

Sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından hazırlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" nisan raporuna göre, ülke genelinde reel (enflasyondan arındırılmış) satış fiyatları yıllık yüzde 16.3 düşerken, reel ortalama kira yıllık bazda yüzde 11 azaldı.

TALEP AZALDI, FİYATLAR GERİLEDİ

Rapora göre, ülke genelinde konut fiyatlarının yıllık artış oranı (cari) nisanda yüzde 42.1 oldu. Ancak, cari fiyatlardaki artış hızının yavaşladığı belirtiliyor. Reel fiyatlarda ise nisanda yıllık bazda yüzde 16.3 gerileme görüldü. İstanbul'da reel fiyatlar yüzde 18.3 düşerken, İzmir'de yüzde 15.4, Ankara'da ise yüzde 10.9 gerileme yaşandı.

KİRA FİYATLARINDA DA DÜŞÜŞ

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, kiralık fiyatlarındaki artış hızı da yavaşladı. Nisanda kira fiyatlarının yıllık değişim oranı yüzde 50.8 olurken, reel kira fiyatları yüzde 11.2 geriledi. İstanbul'da reel kira fiyatları yüzde 9.7 azalırken, Ankara'da yüzde 4.4, İzmir'de yüzde 5.7 arttı.

DEPREM ETKİSİ VE PİYASA DİNAMİKLERİ

6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremi sonrası konut talebinde sert düşüşler yaşandı. Temmuz 2023'te talepte artış görülse de kasım ayına kadar tekrar düşüşe geçti. Mart 2024'te konut talep göstergesi şubata kıyasla yüzde 1.6 azalarak 112.4 oldu. Nisan ayında ise bu gösterge yüzde 6 azalarak 105.6'ya düştü. Konut talebi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.1 daha düşük seviyede.

SATILIK KONUT FİYATLARI ARTTI

Mart'tan nisana, Türkiye genelinde satılık konutların ortalama fiyatı yüzde 1.6 arttı ve metrekare fiyatı 27 bin 816 TL'den 28 bin 257 TL'ye yükseldi. Cari fiyatlardaki artış oranı İstanbul'da yüzde 1.6, Ankara'da yüzde 1.4, İzmir'de ise yüzde 2.6 olarak gerçekleşti. İstanbul'da ortalama konutun metrekare fiyatı 39 bin 80 TL, Ankara'da 21 bin 250 TL ve İzmir'de 32 bin 632 TL oldu.

DOĞRU FİYATLANDIRMA ÖNEMLİ

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konut fiyatlarının son bir yılda yüzde 30 düştüğünü ve daha da düşeceğini belirtti. "Tabela fiyatları çalışmıyor" diyen Aşa, yüz yüze görüşmelerde pazarlıklarla fiyatların daha da düştüğünü belirtti. Talebin hâlâ canlı olduğunu, ancak kredi kısıtlamaları nedeniyle satışların azaldığını söyledi.

Merkez Bankası Faiz Oranlarını İndirecek mi? Merkez Bankası Faiz Oranlarını İndirecek mi?

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan ise ev sahiplerinin mülklerini doğru fiyatlandıramadığını, bu yüzden zaman içinde fiyatların gerilediğini belirtti. Akdoğan, "Satışların zor olduğu bir dönemdeyiz. Yüksek faiz sebebiyle kredi kullanımı zor. Kiralık dairelerde ise durum farklı. Taşınmaların arttığı zamanlarda fiyatlar yukarı yönlü seyredecektir" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ