Bankaların kredi kullanacaklarına dayatılan bazı sigorta ve ek hizmetler konusunda açık talep olmaksızın zorunlu tutmaları hakkında vatandaşlar uyarıldı.

Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği kurallara göre, bankalar tüketicinin açık talebi olmaksızın krediyle ilgili DASK harici sigorta yaptıramazlar. Ayrıca, tüketicilere hayat sigortası yaptırmaya zorlanamazlar.

Bankaların kredi sözleşmelerinde uyması gereken kurallar şu şekildedir:

Dolarda büyük kriz: Yıl sonu beklenen rakamı açıkladı Dolarda büyük kriz: Yıl sonu beklenen rakamı açıkladı

Konut finansmanı sözleşmelerinde sigorta yaptırmak zorunlu değildir. Tüketici sigorta yaptırmak isterse, istediği sigorta şirketinden poliçe satın alabilir.

Konut finansmanı sözleşmeleri, yan finansal ürün alımı şartına bağlanamaz.

Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüte düşmesi durumunda, banka kalan borcun tamamını ancak tüketiciye en az 30 gün süre vererek uyarıda bulunduktan sonra talep edebilir.

Konut kredisi erken ödemelerinde, tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir ancak bu tazminat belirli oranlarda sınırlıdır ve değişken faiz oranlı kredilerde talep edilemez.

Kredi kullandırılırken hayat sigortası yaptırılması yasal bir zorunluluk değildir. Bankaların bu konuda tüketicileri zorlaması hukuken dayanaksızdır.

Yasalara aykırı uygulamalarla karşılaşan vatandaşlar Tüketici Hakem Heyetleri'ne şikayette bulunabilirler. Şikayetler e-Devlet üzerinden kolayca iletilir.

Ev almak isteyenlerin bu bilgilere dikkat etmesi, kredi sürecinde haklarını korumalarını sağlayacaktır.

Muhabir: BİROL SANCAK