Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kentsel dönüşüm ve konut arzının artması için önemli bir adım olan yeni düzenlemeyle ilgili bilgi verdi. Şimşek'e göre, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) hazırladığı Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (Proje GYF) düzenlemesiyle gayrimenkul yatırım fonları, gayrimenkul projelerine yatırım yapabilecek. Bu adımın, konut arzının artması ve konut fiyatlarının daha ulaşılabilir hale gelmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Bakan Şimşek, gayrimenkul yatırım fonlarının bu düzenleme öncesinde projelere yatırım yapamadığını ve inşaat işlerini üstlenemediğini belirtti. Ancak SPK'nin yeni düzenlemesiyle bu kısıtların ortadan kalkacağını ifade etti. Artık gayrimenkul yatırım fonlarının, kendilerinin veya başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapabileceğini ve portföylerine proje dahil edebileceklerini aktardı.

Şimşek, düzenlemenin yatırımcıların proje kaynaklı risklerini azaltmayı ve fonların faaliyetlerini etkileyebilecek değişikliklerde yatırımcılara çıkış hakkı tanımak gibi önemli düzenlemeler içerdiğini belirtti. Bu sayede yatırımcı mağduriyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Yatırımcıların, proje bitiminde gayrimenkulün satışından ya da kirasından gelir elde edebilecekleri gibi ayni çıkış yaparak ev sahibi olma imkanına da sahip olabileceğini dile getiren Şimşek, gayrimenkul yatırım fonlarının sayısının artmasıyla birlikte konut piyasasında arz hareketliliğinin artacağını ve fiyatların düşüş eğilimine geçmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

Yurt Dışı Çıkış Harcı 150 TL'den 500 TL'ye Çıkarıldı! Muaf Olanlar Açıklandı Yurt Dışı Çıkış Harcı 150 TL'den 500 TL'ye Çıkarıldı! Muaf Olanlar Açıklandı

Düzenlemenin, toplumda genel anlamda tasarruf eğiliminde artış beklentisi yaratacağını belirten Şimşek, bu adımın konut üreticileri için de önemli bir finansman alternatifi oluşturacağını ifade etti.

Bu yeni düzenlemeyle birlikte, konut piyasasında hareketlilik ve fiyatların düşüş eğilimi beklenirken, tasarruf sahiplerinin gayrimenkul projelerindeki birikimlerini değerlendirebilecekleri bir imkan da ortaya çıkacak.

Kaynak: AA