Haziran ayında TBMM’ye sunulacak olan vergi reformu taslağı, konut sahiplerini ve yatırımcıları yakından ilgilendiriyor. Yeni düzenlemelerle, rayiç bedel uygulaması kaldırılarak güncel piyasa değerleri üzerinden vergilendirme yapılacak. Birden fazla evi olanlara yönelik emlak vergisi oranları artırılacak.

Evlerin satacaklara ve birden fazla evi olanlara kötü haberler geldi. Alınan bilgilere göre, birden fazla konutu olanlara katlamalı emlak vergisi ve tapu harcı yükü getiriliyor. İşte tüm ayrıntılar...

Konut maliyetlerini kontrol altına almak ve ek gelir elde etmek için, özellikle birden fazla mülke sahip olan ev sahiplerine yönelik yeni vergi tedbirleri üzerinde çalışılıyor ve Haziran 2024'te yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Haziranın ilk haftasında TBMM’ye sunulması planlanan vergi reformu taslağı, konut sahipleri ile konutu yatırım aracı olarak kullananların daha fazla vergi ödemelerine yol açacak düzenlemeler içeriyor.

"Haziran Ayında 887 Milyon TL Sosyal ve Ekonomik Destek Ödemeleri Hesaplara Yatırılıyor" "Haziran Ayında 887 Milyon TL Sosyal ve Ekonomik Destek Ödemeleri Hesaplara Yatırılıyor"

Yeni düzenleme ile birlikte, satın alınan konutun 5 yıl bekletilmesi şartının kaldırılması bekleniyor. Bu durumda, konutun satıldığı gün üzerinden değer artış kazancı hesaplanarak vergi alınacak, geçen süreyle ilgili bir istisna olmayacak.

Yeni düzenlemeyle, konut alım satımında kullanılan rayiç bedel uygulamasının kaldırılacağı ve güncel piyasa değerlerinin ekspertiz raporlarıyla belirleneceği belirtildi.

Taslak düzenleme kapsamında, birden fazla evi olanların ikinci, üçüncü ve sonraki evlerinden daha yüksek oranlarda Emlak Vergisi alınması öngörülüyor.

EMLAK VERGİ DEĞERİ NASIL HESAPLANIR?

E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, mülkün bulunduğu belediyenin sayfasına girerek "Emlak vergisi bildirim sureti" sekmesini tıklayarak değer sorgulama işlemini başlatman yeterli olur. Bu şekilde, dilediğin rayiç bedeli kolayca öğrenebilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ