Artan Enflasyon ve Borçlanma Trendi

Yüksek enflasyonun etkisiyle alım gücünün azalması, vatandaşları bankalara yöneltti. Merkez Bankası'nın sıkılaştırma politikalarına rağmen harcamalar durmadı ve kredi talepleri arttı.

Borç Miktarında Büyük Artış

Mart 2023'e kıyasla tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı harcamaları yüzde 67,6 oranında arttı. Toplam borç miktarı 3 trilyon 100 milyon liraya ulaştı, ki bu bir önceki yıla göre oldukça yüksek bir artışı temsil ediyor.

Harcama Detayları

İhtiyaç kredilerinin toplam miktarı 1 trilyon 86 milyon lirayla en yüksek seviyede bulunuyor. Taşıt ve konut kredilerinde de önemli artışlar yaşandı.

Kredi Kartı Borçlarında Artış

Bireysel kredi kartı harcamalarının toplam tutarı da 1 trilyon 376 milyar liraya yükseldi. Bu borçların büyük bir kısmı taksitli ve taksitsiz alışverişlerden oluşuyor.

Arabası olana soğuk duş: Artık bu para alınacak Arabası olana soğuk duş: Artık bu para alınacak

Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Kullanımı

2024 yılında bireysel kredi kullanıcı sayısı 2 milyon artarak 40 milyon kişiye ulaştı. Ortalama kredi bakiyesi ise 71 bin TL olarak gerçekleşti.

Borçtan Dolayı Yasal Takibe Alınan Kişi Sayısı

Ocak 2024'te bireysel kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı 194 bin oldu. Bu da borçların getirdiği riskleri gösteriyor.

Kaynak: KARAR