Etkinlikte, geçmişten günümüze Pontus Meselesi ile ilgili konular ele alındı.

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon İl Emniyet Müdürü Murat Esertürk, Trabzon İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Trabzon Konsolosu Erek Çağatay, İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Naser Mohebati, akademisyenler ve öğrenciler etkinliğe katıldı.

B3C7A1E0 F2D8 436C B705 A4F520F51B2B

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Çalıştay Başkanı ve KTÜ Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İsmail Köse, tarihsel olayların objektif bir şekilde aktarılması gerektiğini vurgulayarak, "Pontus meselesi de sürekli gündemde tutulup, etkili bir dış politika aracı olarak kullanılan vakalardan birisidir" dedi.

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ise Pontus'un antik dönemde Karadeniz'in güney sahilini ifade eden bir terim olduğunu belirterek, modern anlamda ise özellikle 1920'lerde yaşanan olaylar nedeniyle siyasi bir boyut kazandığını ifade etti. Çuvalcı, "Sözde Pontus soykırımı iddiaları, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonraki süreçte Anadolu'daki gelişmelere dayandırılmaktadır. Dolayısıyla bu dönemde yaşananların objektif bir şekilde araştırılarak meselenin tüm cihetleriyle ortaya konulması, bu iddiaların düğümünün çözülmesi adına tek doğru yoldur" diye konuştu.

516B5409 8F0C 42D3 B57A Dd1B0593726F

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım da konuşmasında, Türk Milleti ile soykırım kavramlarının bir araya gelmesinin zor olduğunu belirterek, Türk milletinin barış, kardeşlik, din ve vicdan özgürlüğünü taşıyan bir millet olduğunu ifade etti. Yıldırım, "Bu sebeple çarpıtılmış tarihi malzemelere dayalı olarak Türkiye’yi itham eden soykırım iddiaları zaman zaman gündeme taşınmaktadır. Bunun farkındayız. Onun için tarihçilerimiz, siyasetçilerimiz ve ilgili kesimler olarak bu tip sorunlara karşı teyakkuz halindeyiz, teyakkuz halinde olacağız" şeklinde konuştu.

Çalıştay, "Pontus Kavramsallaştırmasının Semantik Sorunları ve Pontus Sorununun Gelişimi ile Milli Mücadele Dönemi ve Sonrasında Pontus Sorunu ve Propaganda" oturumlarıyla devam etti.
TAKA/HABER MERKEZİ

Editör: Ayşe Sancak