Toplumda afet farkındalığının geliştirilmesi, afet risklerini azaltma ve önlem alma konusunda davranış değişikliği oluşturulması amacıyla 2021 yılı “Türkiye Afet Eğitim Yılı” ilan edilmişti. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı önderliğinde afet farkındalığı oluşturmak için toplumun farklı kesiminden insanlara yönelik eğitim faaliyetleri düzenlendi. Eğitimlerin uygulamaya dönük kısmı 2022 yılının “Afet Tatbikat Yılı ilan” edilmesiyle güçlendi.

“Afet Eğitim Yılından” “Afet Tatbikat Yılına”

Toplumun yol göstericileri öğretmenlerin de afet eğitimine dahil olması gerektiğine inanan Trabzon Üniversitesi Coğrafya Eğitimi ABD Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu afetlere yönelik farkındalığı artırma ve farklı disiplinleri afet eğitimi çatısı altında toplamayı başaran DAFET’i (Disiplinlerarası Afet Eğitimi) TÜBİTAK 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında ikinci kez yürütecek. İlki Trabzon’da 2020 yılında pandemi koşullarına rağmen gerçekleştirilmişti.

Trabzon Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliği ile proje bu kez 12-16 Kasım 2022 tarihleri arasında kardeş şehir Kahramanmaraş’ta öğretmenlerle buluşacak. Trabzon’dan Kahramanmaraş’a uzanan kardeşliği Disiplinlerarası Afet Eğitimi(DAFET) ile farklı bir boyut kazanması bekleniyor.  Projenin açılış günü, İçişleri Bakanlığı’nın 12 Kasım'da ülke genelinde yapılacak tatbikatla aynı güne denk gelmesi dikkat çekiyor. 

DAFET’e Yoğun İlgi

300’ün üzerinde öğretmenin başvuruda bulunduğu Disiplinlerarası Afet Eğitimi’ne, Türkiye geneli 15 farklı ilden 36 öğretmen katılımcı olarak kabul edildi. Proje, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ev sahipliğinde konaklamalı olarak gerçekleştirilecek. Projede; mühendislik, coğrafya, tarih, fizik, kimya, biyoloji, matematik, müzik, görsel sanatlar, bilgisayar ve öğretim teknolojileri gibi birçok disiplinden alanında etkin ve yetkin, 7 farklı üniversiteden,14 farklı kurumdan 20 eğitmen yer alacak.

Katılımcıların deprem, heyelan, sel, taşkın, su baskını, erozyon gibi doğal afetlerle ilgili; STEM, işbirlikli öğrenme, deney, modelleme, atölye çalışmaları, gezi-gözlem, kayaç/toprak analizleri yapacak, orientring, drama, kodlama, arttırılmış gerçeklik gibi farklı uygulamaları, açık ve kapalı alanlarda deneyimleme imkânı bulacağı projede birbirinden farklı ancak aynı amaca hizmet eden 35 farklı etkinlik olacak.

DAFET Artık Bir Marka

Farklı içeriklerdeki eğitimlerle özellikle öğretmen, öğretmen adayı ve öğrencilere hitap eden projenin fikir sahibi Prof. Dr. Ayşegül ŞEYİHOĞLU’nun bu projesindeki hedefi öğretmenler.  “DAFET” günümüz dünyasında gittikçe artan üç anahtar kavramın sentezidir.   Disiplinlerarası, Afet ve Eğitim” ifadeleri ile anlatıyor. Türkiye’nin dört bir yanından farklı branşlardan öğretmenleri “afet eğitimi” temasında toplamayı amaçladığını belirten Prof. Dr. Ayşegül ŞEYİHOĞLU işbirliğinin gücüne inandıklarını ifade etti. Bu sebeple TÜBİTAK desteği sayesinde, Trabzon Üniversitesi olarak, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Trabzon MEM ARGE, Trabzon ve Kahramanmaraş AFAD, Trabzon ve Kahramanmaraş UMKE, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Akçaabat Belediyesi ve Akçaabat Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü ile işbirliği içindeyiz. Hepsine verdikleri tam destek için teşekkür ediyoruz. Heyecan ve özenleri motivasyon kaynağımız oluyor. Selamları üzerimizde, hepsini yerlerine ulaştıracağız. 

Hedeflerinde disiplinlerarası öğretim algısını geliştirmek olduğunu söyleyen ŞEYİHOĞLU, afetlerin Gılgamış Destanı’ndan, Dede Korkut Destanı’na, “…taşkın akan güzel suyun kurumasın…” gibi dualarımızdan beddualarımıza, gündelik yaşantımıza yansımaları olduğunu  belirterek, afetleri anlama, risk yönetimi, kriz yönetimi ve rehabilitasyon süreçlerine hazırlıklı olmamız gerektiğini vurguladı. Ayrıca farklı disiplinlerin afet eğitiminde nasıl kullanılabileceğine dair öğretmenlere güzel bir örnek sunacaklarını belirtti. Öğretmenlerin disiplinlerarası afet eğitimi çatısı altında çalışarak bilgi ve tecrübeleri arttırmanın yanı sıra doğal afet okuryazarlığını geliştirmeyi hedeflediklerini ekledi. Prof. Dr. Ayşegül ŞEYİHOĞLU “Her birimizin “DAFET Gönüllüsü” olacağı bu projede yenilikçi, öğrenen merkezli, etkileşimli birçok yöntem ve teknikle afetleri öğreneceğiz. Proje sonunda etkinlik planlarını sergileyeceğimiz DAFET müzemizi açacağız. Kapanışta Trabzon AFAD ve UMKE ekiplerinin Kahramanmaraş AFAD ve UMKE ekipleri ile işbirliği yaptığı geniş kapsamlı bir tatbikat gerçekleştireceğiz. Güçlü bir ekip geniş bir yaygın etkiye sahip olmamızın sebebi 2009’dan beri aynı çekirdek kadro ile gelişip büyüyen ve bir proje ekibine sahip olmamızdır. Bu ekip, ilk günkü amatör heyecanla ancak yılların getirisi olan profesyonel bir eğitimci ruhla ülkesine hizmet etme derdindedir. Farklı zaman, mekân ve isimler altında birçok TÜBİTAK projesi gerçekleştirdik.  Bu başarının sırrı disiplinlerarası işbirliği ve ekip ruhudur. Bu ekip ruhunun mimarları Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Tekbıyık, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kader Birinci Konur, Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Doç. Dr. Üyesi Gülşah Sezen Vekli ve Muş Alparslan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Üyesi Ayça Kartal. DAFET’in ülkemize, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Öğretmenlerimizle buluşmak için hazırız ve heyecanla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kardeş Şehirlerin Hikâyesi

İki şehir ‘Kardeş Şehir’ Kahramanmaraş ve Trabzon arasında yüzyıllardır süregelen ve toplumsal hafızalarda yaşayan Saçaklızadeler ve Fettahoğulları gibi ailelerle kurulan kadim kardeşlik bağı, Eylül 2021 tarihi itibariyle Büyükşehir Belediye Meclis kararlarıyla resmi bir hüviyet kazanmıştır. Kurtuluş savaşının başlangıç olaylarından biri olan 12 Şubat 1920 Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşu olayı üzerine Trabzon Belediye Meclisi toplanarak resen ve tek taraflı olarak Maraş’ı “Kardeş Şehir” ilan etmiş ve şehrin ana caddesine Maraş Caddesi akabinde Trabzonlu Vali ve TBMM eski Başkanı Necmettin Karaduman vesilesi ile 1970 yıllarında Kahramanmaraş’ın ana caddesine “Trabzon Caddesi” ismi verilmiştir.

Afet ve eğitim kavramlarının önem kazandığı 2022 “Afet Tatbikat Yılı”na projesiyle dahil olan DAFET ekibini ve Trabzon Üniversitesi ve destekleyenleri tebrik ediyoruz. Yürütülen projenin kardeş iki şehir Trabzon ve Kahramanmaraş arasındaki bağları daha da güçlendirmesini ve ülkemiz adına yararlı olmasını temenni ediyoruz.

Ayrıntılı bilgi için proje web adresi: http://www.dafetegitimi.com/

Sosyal medyadan takip için: https://www.facebook.com/dafet.trabzon, https://twitter.com/AfetDafet,

https://www.youtube.com/channel/UCwjqctlNCP5MozXT97ZxYvA

BİROL SANCAK

Editör: TE Bilisim