Of Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Şaban Uysal, Kurban Bayramında beslenme ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Uysal, "Milletimiz için Kurban Bayramı, milli ve manevi duyguların yüksek olduğu, aile bireylerini bir araya getiren geniş sofraların kurulduğu çok önemli günlerdendir. Kurban Bayramı deyince de akla ilk gelen besin, et hatta kurban eti olmaktadır. Kurban Bayramı günü, güne hafif bir kahvaltı ile başlamak gerekir. Özellikle kalp-damar hastalığı olanlar, Diabet (Şeker Hastalığı) olanlar ve Hipertansiyonu olanların bayramda beslenmesine çok daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca sindirim sistemi rahatsızlığı olanların da aşırı miktarda ve hızlı olarak et tüketmemeleri gerekir. Dikkat etmedikleri takdirde bu durum karında şişkinlik, bulantı, kabızlık ve karın ağrısı gibi birçok soruna yol açabilir," dedi.

Dr. Uysal, etlerin çok iyi pişirilmesi gerektiğine de dikkat çekerek, "Pişirme yöntemi olarak haşlama ve ızgara yöntemi tercih edilmelidir. Etler az pişirilmiş olarak tüketilirse, bazı paraziter hastalıkların (toksoplazmozis, tenya v.b) insanlara bulaşabileceği unutulmamalıdır," diye ekledi.

Uysal, kurban etlerinin hemen tüketilmemesi, en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sıvı alımına dikkat edilmeli, günde 2-3 litre su içilmelidir. Çok hızlı ve acele yenmemeli, etler iyice çiğnenerek yenmelidir. Bayramların vazgeçilmezi olan tatlılar da süt ve süt ürünü tatlılar tercih edilmeli ve aşırı tüketimlerinden kaçınılmalıdır. Et yemeği yanında sebze ve salata da tüketilmelidir. Özellikle bayramların şenliği olan çocukların şeker ve çikolata tüketimlerinin kısıtlanması ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Kronik hastalığı olan (Diabet, Hipertansiyon, KOAH, Böbrek hastaları v.b) bireylerin yağsız ve az yağlı etleri aşırıya kaçmadan çok dikkat ederek tüketmeleri gerekmektedir. Tüm bu önerilerin yanında sağlıklı yaşamın kurallarından biri olan fiziksel aktiviteyi de aksatmamak gerekir. Ehil olmayan kasapların kurban kesim işinde aktif rol almaması gerekmektedir," ifadelerini kullandı.

Muhabir: NURGÜL GÜNAYDIN