Bankalar değiştirdi: İşte zamlı emekli promosyonları Bankalar değiştirdi: İşte zamlı emekli promosyonları

Altın İthalatında Kota Sorunu ve Fiyat Farkı Esnafı Zorluyor

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Mehmet Yüksel, Diyarbakır'da 450 kuyumcunun çeyrek ve Cumhuriyet altını bulamadığını ifade etti. Yüksel, bu sıkıntının sadece Diyarbakır'a özgü olmadığını, tüm Türkiye genelinde benzer bir durumun yaşandığını belirtti.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk'e göre, bu sorunun temel sebebi altının ithalatına getirilen kota. Yıldırımtürk, dış piyasa fiyatı ile iç piyasa fiyatı arasındaki 2500 dolarlık farkın, kuyumcuların külçe altın alarak Darphane'ye üretim için vermesini zorlaştırdığını açıkladı. Bu fiyat farkı, kuyumcuların maliyetlerini yükselttiği için taleplerini azaltıyor ve piyasada çeyrek ve Cumhuriyet altını bulunamıyor.

Yıldırımtürk ayrıca, yeni tarihli ve eski tarihli altın fiyatları arasındaki farkın kapanmaya başladığını ve alış-satış tutarları arasında da belirgin bir fark oluştuğunu belirtti. Bu durum, piyasada dengesizlik yaratarak altın teminini zorlaştırıyor.

Kotanın getirdiği diğer bir sorun da gram altın fiyatlarını yükseltiyor. Yıldırımtürk'e göre, kota olmasaydı gram altının fiyatı daha düşük olacaktı. Bu durum, altın alım-satımını etkileyerek kuyumcuların işlerini zorlaştırıyor.

Kotanın bir sonucu olarak, yurt dışına çıkanlar altınlarını daha yüksek fiyattan satarak kar elde ediyorlar. Bu durum da altın ticaretinde kayıt dışılığı artırıyor.

Özellikle tasarruf amaçlı altın talebinin yüksek olması, iç piyasa fiyatı ile dış piyasa fiyatı arasında fark oluşmasına neden oluyor.

Yıldırımtürk, gram altının önümüzdeki dönemde fiyatlarının yükselebileceğini öngörüyor. Haziran ayına kadar ons altının en az 2150-2200 dolar olmasını beklediğini belirten uzman, yıl sonuna doğru ise gram altının fiyatının 3 bin 250 TL'ye ulaşabileceğini tahmin ediyor.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA