Mayıs ayında açıklanan enflasyon oranlarına göre, beş aylık enflasyon yüzde 22,72 olarak gerçekleşti. Haziran ayı enflasyonunun tahminlerle yüzde 2,56 olması bekleniyor. Bu verilere göre, 6 aylık enflasyon oranı yaklaşık yüzde 25'e ulaşacak. Ancak temmuz ayının enflasyon rakamları henüz belli değil.

Emekli maaşları, 6 aylık enflasyon oranına göre zamlanıyor. İşçi emeklisinin maaş zammı Mayıs ayı itibarıyla yüzde 22,72 olarak gerçekleşti. Beklentilere göre, temmuzda emekli maaşlarına yaklaşık yüzde 25 civarında bir zam yapılacak.

Ancak zam oranının kök maaşa mı yoksa en düşük emekli maaşına mı uygulanacağı konusunda belirsizlik devam ediyor. Normal şartlarda, 6 aylık enflasyondan kaynaklanan zam oranı kök maaşa uygulanıyor. Ancak en düşük maaşın altında kalan kök maaşlar, emekliye en düşük emekli maaşını alması için ödeniyor.

En düşük emekli aylığının son yıllarda artmasıyla birlikte, kök maaş ile en düşük emekli aylığı arasındaki fark Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Bu durum da emeklilerin maaşlarının nasıl hesaplanacağı konusunda kafa karışıklığına neden oluyor.

Sonuç olarak, emekli maaşlarının temmuz ayındaki zammı ve uygulanacak olan zam oranının nasıl belirleneceği konusunda emeklilerin ve piyasa katılımcılarının beklentileri ve belirsizlikleri devam ediyor.

Kaynak: İNTERNETHABER