Hazine eski Müsteşarı ve iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye'de son birkaç aydır ciddi kazanç sağlayan ve büyük kayıplar yaşayan iki grubu ele aldığı "Kazananlar Kulübü, Kaybedenler Kulübü" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Eğilmez, Türkiye'ye döviz getirip TL mevduat faizi alanlar veya döviz bozup TL faize yatıranlarla, Dolar kurunun 2024 sonunda 40-45 TL'ye geleceğini varsayarak fiyat belirleyenlerin "kazananlar kulübü" olduğunu belirtti.

Mahfi Eğilmez, yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Son bir iki aydır çevrenizde olup bitenlere dikkatle bakıyorsanız iki grubun ciddi para kazandığını görmeniz mümkün. İlk grup, Türkiye’ye döviz getirip, TL’ye çevirip mevduat hesabı açanlar ya da bankadaki döviz hesaplarını bozup ellerine geçen parayı TL mevduat hesabına yatıranlar veya devlete veya özel kuruluşlara ait tahvilleri satın alanlar. Kur sabit kaldığı sürece TL mevduata verilen faiz dövize verilmiş gibi olur ve bu döviz üzerinden yıllık yüzde 40 net faiz hesabıyla ayda yüzde 3'ün üzerinde Dolar faizi elde edilmesine yol açar. Buraya 1 milyon Dolar getiren bir yatırım fonu, kurun 32'de sabit kaldığı varsayımıyla, alım satım farkı, vergi vb. düşüldükten sonra bir ayda 960 bin TL faizle birlikte 1 milyon 30 bin dolarını alıp gider."

Aynı durumun döviz mevduatı olup da bunları bozdurup kısa vadeli TL mevduata dönen vatandaşlar için de geçerli olduğunu belirten Eğilmez, bu kişiler açısından riskin kurun aniden yükselmesi olduğunu vurguladı.

Eğilmez, "İkinci grup ise Dolar kurunun 2024 sonunda 40 – 45 TL düzeyine çıkacağını tahmin edip ürün ve hizmet fiyatlarını bu tahmine göre belirleyenlerdir. Bu kişiler, gelecekteki zamları peşinen yaptıkları için mallarını anormal fiyat düzeyine çıkardılar ve şimdi kur sabitleşse de geri gelemiyorlar. Bu yolla inanılmaz kazançlar elde ederken enflasyona olumsuz katkı yaptılar" diye ekledi.

Kaybedenler kulübünde ise gelirini enflasyona göre ayarlayamayanlar, yani ücret karşılığı gelir elde edenler, çiftçiler ve emekliler bulunuyor. Eğilmez, bu grupların gerçek enflasyonun altında kalan gelir artışları nedeniyle sürekli gerilediklerini ve bu nedenle orta sınıfın yok olma noktasına geldiğini ifade etti.

Son olarak, kazananlar kulübünün ilk grubunun da kurdaki olası ani değişikliklerde kaybedenler kulübüne katılma riski taşıdığını belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ