Trabzon Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Diyetisyenlerinden Erden Abdüsselam, çocuklarda beslenme konusunda anne ve babaları uyararak önerilerde bulundu. Her bireyin ihtiyacı yaşına, boyuna, cinsiyetine, yaptığı fiziksel aktiviteye ve mesleğine göre değiştiğini belirten Abdüsselam, " Beslenme; insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun sure yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır. Her insanın beslenmesi kendine özgüdür. Çünkü her bireyi ihtiyacı yaşına, boyuna, cinsiyetine, yaptığı fiziksel aktiviteye ve mesleğine göre değişmektedir. Özellikle okul çağı çocuklarında beslenme daha fazla önem arz etmektedir. Okul çağındaki çocuklar sürekli bir büyüme ve gelişme süreci içindedirler. Bu dönemde alınacak koruyucu önlemler tüm yaşamları boyunca etkili olabilecek yararlar sağlayacaktır. Okul, çocukların evlerinden sonra toplu halde yaşamaya başladıkları ilk yerdir. Çocuk bu süre içinde öğrenme yoluyla kendini; yarışmalı ve mücadeleli bir ortamda yaşama hazırlamaktadırlar. Çocukların grup halında bir arada bulunmaları kazaların, bulaşıcı hastalıkların artması ve hızla yayılması tehlikesini artırır. Okul çağında koruyucu önlemlerin önemi büyüktür. Bu dönemde çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerinin sağlanması ile çocukların büyüme ve gelişmelerinin tam olması, vücut dirençlerinin artarak bulaşıcı hastalıklardan korunmaları sağlanabilir. Okul çağı; hızlı öğrenme, bilgi ve beceri kazanma ve etkilenme dönemidir. Beslenme ile ilgili olumlu davranışların edinildiği ve her zamankinden daha çok akılda kaldığı bir dönemdir. Okul çağı çocuklarında büyüme ve gelişmenin sağlıklı bir şekilde olması ve gelecekte oluşabilecek hastalıkları engellemek için besin çeşitliliğine dikkat etmek gerekir. Et-peynir, sebze, meyve, ekmek-tahıl, süt-yoğurt gruplarının hepsinin günlük diyette mutlaka bulunması gerekir. Çünkü her grupta vücut için gerekli besin öğeleri bulunmaktadır. Sağlıklı vücut ağırlığının korunması gerekir" dedi. Hangi besinden ne kadar tüketilmeli? Haftada en az bir kez balık tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Abdüsselam, hangi besinin ne kadar tüketilmesi gerektiğini konusunda uyarılarda bulunarak "1. grup et, tavuk, balık, peynir. Bu grup protein ve B12 vitamini açısından zengin olup büyüme gelişme için temel yapı taşlarını oluşturur. Peynir grubundan 2 porsiyon, et grubundan 3 porsiyon kadar yenmeli. Haftada en az 1 sefer mutlaka balık tüketilmeli, omega yağ asitleri alımı açısından. 2. grup, süt, yoğurt. Bu grupta protein açısından zengindir. Bunun yanında kemik ve diş gelişimi için gerekli olan kalsiyumunda temel kaynağıdır. Çocukluk çağındaki çocuklarda daha iyi bir kemik diş yapısı için bu gruptan günde 2 su bardağı kadar tükettirilmelidir. 3. grup ekmek, tahıl. Bu grup temel enerji sağlayıcı olan karbonhidratın ve enerji döngüsü için gerekli olan B grubu vitaminlerin temel kaynağıdır. Okul çağı çocuklarda fiziksel aktiviteleri fazla, büyüme ve gelişme hızlı olduğu için bu grubu yeterli miktarda tüketmelidir. Günlük 12 porsiyon kadar tüketilmeli. 4 grup sebze, meyve. Bu grup günlük beslenmemizin vitamin mineral ve posa deposu. Sağlıklı bir büyüme gelişme, oluşan organ ve yapıların sağlıklı bir şekilde işlevlerini devam ettirebilmeleri, enzim ve hormonların düzgün bir şeklide çalışması ve bağırsak düzen için günlük diyette bulunması gerekir. Sebze grubundan günlük 2 porsiyon, meyve grubundan da günlük 4-5 porsiyon kadar mutlaka tüketilmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim