Dr. Koçoğlu, "Mantar zehirlenmelerinden korunmak için doğal ortamda yetişen mantarlar yerine, bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir" dedi. Ayrıca, özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde artan yağışlarla doğada üreyen mantarların zehirlenmelere neden olduğunu belirterek, doğal mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde tüketilmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Sakın Tekrar Kaynatmayın! Sakın Tekrar Kaynatmayın!

Zehirlenme belirtilerinin, mantarın içerdiği toksinlerin türüne göre 2 ile 6 saat arasında görülebileceğini ifade eden Dr. Koçoğlu, sersemlik, uyku hali, baş dönmesi, bulantı, kusma, terleme ve tansiyon düşüklüğü gibi semptomların ortaya çıkabileceğini söyledi. Zehirli mantarların tüketilmesinin ardından 6 saat sonra ise karın ağrısı, ishal, böbrek ve karaciğer fonksiyon bozukluğu gibi ciddi sağlık sorunları yaşanabileceği, hatta ölüm riski bulunduğu uyarısında bulundu.

Dr. Koçoğlu, doğada toplanan mantarların kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini belirterek, "Mantar zehirlenmesi şüphesi olan kişilerin derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Ayrıca, Ulusal Zehir Danışma Merkezi 114 numaralı hattı üzerinden 7 gün 24 saat hizmet vermektedir" dedi.

Kaynak: İHA