MEVDUAT FAİZ ORANLARINDAKİ YÜKSELİŞ

TCMB'nin güncel verilerine göre, 1-3 aylık TL mevduat faiz oranı yüzde 53.63'ten yüzde 55.66'ya yükseldi. Bazı özel bankaların yeni müşterilere sunduğu faiz oranları ise yüzde 57'ye kadar çıktı.

100.000 TL'NİN GETİRİSİ

Bu değişimle birlikte, 100.000 TL'si olan bir vatandaşın bu parasını bir kamu bankasında değerlendirmesi durumunda günlük net kazancı 91 TL'ye kadar çıkabiliyor. Aynı şekilde, 32 gün vadede net kazanç 3.800 ila 3.986 TL aralığında değişiyor.

FAİZ ARTIŞININ ETKİLERİ

Perform Portföy Fon Yöneticisi Altan Aydın'a göre, mevduat faizleri özellikle kısa vadeli için hisse senediyle yarışır hale geldi. Ancak Aydın, uzun vadede diğer varlık türlerinin faizden daha yüksek getiri sunacağını belirtiyor.

BEKLENTİLER VE YORUMLAR

Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler, mevduat faizlerindeki artışın devam edeceğini ve önümüzdeki dönemde yüzde 60'ın üzerine çıkabileceğini ifade ediyor. Trive Yatırım Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci ise, bankalar arasında mevduat yarışının yeniden başlayabileceğini vurguluyor.

KREDİ FAİZLERİNDE DE ARTIŞ

BİM 7-10 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler Listesi! ATV-Bisiklet Şimdi Satışta! BİM 7-10 Mayıs 2024 Aktüel Ürünler Listesi! ATV-Bisiklet Şimdi Satışta!

Ayrıca, TCMB'nin faiz artışının ardından kredi faizlerinde de rekor artışlar yaşandı. İhtiyaç kredisi faizlerinde son bir haftada 22 yılın zirvesi görülerek yüzde 76 seviyesine ulaşıldı.

Merkez Bankası'nın bu hamlesi, dolar kurunu da aşağı çekerek piyasalarda dalgalı bir seyir izlenmesine neden oldu. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi de bu değişimlerden etkilendi ve dalgalı bir seyir gösterdi.

Muhabir: BİROL SANCAK