WhatsApp’ın yapay zekâ hamlesi AB radarında: Meta’ya soruşturma yolda
Meta'nın WhatsApp'ta yapay zekâ entegrasyonu, Avrupa Birliği’nden geri dönüyor. Financial Times’ın aktardığına göre, Avrupa Komisyonu, Meta’nın sohbet uygulaması WhatsApp’a dahil ettiği yapay zekâ aracı Meta AI nedeniyle yeni bir soruşturma başlatmaya hazırlanıyor. Komisyon, entegrasyonun pazar hakimiyetini güçlendirip rekabeti zedeleyip zedelemediğini araştıracak. Soruşturmanın, son dönemde teknoloji devlerinin kontrol altına alınmasını hedefleyen Dijital Piyasalar Yasası kapsamında değil, doğrudan AB rekabet kuralları çerçevesinde yürütülmesi bekleniyor.
Meta AI’nin WhatsApp’a entegrasyonu neden sorun oldu?
Meta, mart ayında WhatsApp'a yapay zekâ destekli bir dijital asistan eklediğini duyurmuştu. Meta AI adı verilen bu araç; kullanıcılara mesaj önerileri sunabiliyor, taslak metinler hazırlayabiliyor ve sohbetlerde destek sağlayabiliyor. Ancak bu yenilik, Avrupa’daki düzenleyici kurumların radarına takıldı. Özellikle, entegrasyon sürecinin kullanıcıdan açık onay alınmadan gerçekleştirilmesi ve bu durumun rekabet ortamını etkileyebileceği iddiası soru işaretlerine neden oldu.
AB Komisyonu, yapay zekâ entegrasyonunun Meta’ya pazar gücü kazandırıp kazandırmadığını ve bunun rakip yapay zekâ çözümlerinin gelişimini engelleyip engellemediğini değerlendirecek. Yetkililer, kararın önümüzdeki günlerde duyurulabileceğini ancak tarihin netleşmediğini vurguladı.
AB, Dijital Piyasalar Yasası yerine klasik rekabet kurallarını devreye alacak
Yeni soruşturmanın, AB’nin Dijital Piyasalar Yasası kapsamında değil de klasik rekabet kuralları temelinde yürütülmesi dikkat çekici. Bu tercih, Meta’nın yapay zekâ entegrasyonunun doğrudan pazar hakimiyeti yaratıp yaratmadığını analiz etmeyi kolaylaştırıyor. Uzmanlara göre, bu yaklaşım aynı zamanda dijital devlere karşı daha esnek ve odaklı bir inceleme yapılmasını sağlıyor.
Meta, daha önce entegrasyonun Avrupa'da gecikmesinin nedeni olarak “karmaşık düzenleyici yapı”yı göstermişti. Ancak görünen o ki bu yapı, sadece gecikmeye değil, soruşturmaların da kapısını aralıyor.
İtalya’dan ayrı bir soruşturma: “Pazar gücü kötüye kullanılıyor”
Meta’ya yönelik tek endişe Brüksel ile sınırlı değil. İtalya’daki rekabet otoritesi de benzer bir soruşturma yürütüyor. İddialara göre Meta, kullanıcıdan onay almadan WhatsApp’a yapay zekâ özellikleri ekleyerek pazar gücünü kötüye kullandı. Ayrıca, WhatsApp Business kurallarındaki son değişikliklerin, yapay zekâ tabanlı sohbet botları pazarında üretimi ve teknik gelişimi sınırlayabileceği de öne sürülüyor.
Meta ise iddiaları reddediyor. Şirket, güncellemelerin müşteri desteği sağlayan işletmeleri ya da kullanıcıların kendi seçtikleri yapay zekâ asistanlarıyla iletişim kurmasını engellemediğini savunuyor.
Meta'nın WhatsApp’taki yapay zekâ entegrasyonu sadece teknolojiyle ilgili değil; aynı zamanda dijital rekabetin geleceğini de şekillendirecek gibi görünüyor. Sürecin nasıl sonuçlanacağı, hem Meta’nın Avrupa’daki stratejisini hem de benzer hamleler yapan diğer teknoloji devlerini yakından ilgilendiriyor. Sizce yapay zekâ entegrasyonları rekabeti tehdit ediyor mu? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.




